duminică, 12 august 2012

Total Recall (2012)




Am suficiente probleme pe cap zilele astea incat am ajuns sa ma gandesc cat sens mai are sa mentin blogul asta, mai ales ca nici de filme nu stiu cat timp o sa mai am soon. Dar pana una alta, am reusit sa nu ratez varianta 2012 a "Total Recall", mai ales ca sincer sa fiu in ultima vreme SF-ul a ajuns cam raritate la nivel de big screen (nu punem la socoteala superhero stuff care e cam aceeasi poveste cu alta masca every time). Parerile auzite inainte nu erau insa chiar de bine. Parerea mea de dupa .. sa zicem ca e impartita.

Nu stiu daca are sens sa dezvolt subiectul filmului, tinand cont ca vorbim de un remake dupa ce s-ar putea numi un clasic in gen si anume varianta din '90 regizata de Verhoeven cu Schwarzenegger ca titular. O sa fac altceva in schimb, cu riscurile sa pierd atentia din cauza volumului de scris, si anume un rezumat al short-story-ului de P.K. Dick care sta la baza. In povestioara respectiva, Douglas Quail (cu "l" in coada nu cu "d") e un functionaras (nu lucrator cu bicepsi ultradezolvati in fabrica sau in constructii) cu o viata destul de searbada, si insurat cu o femeie destul de artagoasa pe nume Kirsten (deci nu Lori si nici pe departe atat de tandra in prima faza ca versiunea din filme). Omul nostru ia decizia intr-o zi sa-si indeplineasca visul vietii, si anume o calatorie pe Marte, dar cum nu are finantele necesare pentru asta se multumeste cu o vizita la Rekal Incorporated, firma care se ocupa de implanturi de amintiri conform sloganului "We Can Remember It For You Wholesale" (titlul nuvelei). Fara sa mai intru in detalii, omul nostru opteaza pentru un pachet care ii va garanta experienta de a fi "trait" doua saptamani ca agent al Interplan (un fel de CIA intergalactica) pe planeta rosie. Serviciu achitat, subiect preluat de operator, problema la executie .. amintirea exista deja, dar a fost stearsa dupa ce Mr. Quail a asasinat o persoana importanta. In concluzie, pe jumatate adormit clientul e trimis acasa unde e preluat din prima de agentii Interplan cu scopul de a-l elimina de pe planeta curenta. Rationamentul - stii prea mult iar daca iti stergem creierul din nou, te duci iar la Rekal sa "pleci" pe Marte. Ei, si aici avem "filmul" = vreo jumatate de pagina de carte in care Doug imparte pumni si fuge disperat. Dupa care ii vine o idee sa ajunga la un compromis - iar aici vine un spoiler in ce priveste cartea: se preda in conditiile in care amintirea si tendintele "martiene" sunt inlocuite de altceva suficient de puternic ca sa-i stearga dorinta de calatorie. Zis si facut: Rekal Inc. cooptata in slujba guvernului intre timp depisteaza in mintea subiectului o fantezie puternica din copilarie in care se vedea salvatorul Terrei de la o invazie extraterestra. Si asa se creeaza pachetul nou de memorie cu amintirea perfecta ca sa elimine visurile de calatorie pe Marte: mai exact, rasa invadatoare impresionata de compasiunea si inocenta copilului Quail decide sa-si ia farfuriile zburatoare si sa plece cel putin atata timp cat el va mai fi in viata pe planeta albastra. Serviciu achitat (de guvern), subiect preluat de operator, problema la executie .. guess what ;)

Cam asta e din ce-mi aduc aminte din lectura nu foarte indepartata baza celor doua filme. De ce mi-am batut capul sa insir atata text in loc sa dau rezumatul la varianta 2012. Well, pentru ca la fel ca si cea din 1990, filmul merge mult mai departe decat varianta din short story. In acelasi timp insa, spre deosebire de '90 sunt diferente majore = Doug nu mai ajunge pe Marte, Lori = the wife devine principal evil character, nu-l mai avem pe Quato, etc. Iar astea par a fi printre principalele motive (mai mult sau mai putin constient/pe fata) pentru care se cam arunca cu noroi in film. And this is wrong ... Pentru ca pana la urma si "originalul" vizual divaga mult de la originalul scris, dupa cum se poate observa in istoria de mai sus. Iar in filmul de anul asta pana la urma nu avem un remake total, avem o adaptare a remakeului. Care adaptare tocmai prin faptul ca are originalitate in script (si are suficienta) eu zic ca merita apreciata, si nu denigrata, ca oricum cartea era deja departe si inainte. Referitor la care script, sau story e mai bun, asta e discutabil si probabil si subiectiv. Ca story (si film pe ansamblu) cred ca cel din '90 mi-a placut mai mult. Ca script culmea mi se pare ca asta nou e mai aproape in cateva puncte (nu foarte multe) de P.K. Dick ca atmosfera in general (scena pianului ca exemplu). In general, pentru ca asa cum am zis nuvela de la baza e departe si destul de simplista in sine in universul literar de care tine + e presarata cu un comic fin sarcastic caracteristic care se cam pierde in ambele filme. Ca sa-mi inchei pledoaria vis-a-vis de comparatia eronata care se face in cele doua productii a se lua in calcul si perioada in care au fost lansate. Avem 20+ ani diferenta. Iar ca sa fie si mai clar unde bat, am avut dintotdeauna o senzatie (foarte posibil eronata) ca "Total Recall" varianta '90 a prins si o tenta de influenta din situatia politica a vremii. Mai exact nush de ce de fiecare data cand il vad mi se duce involuntar gandul la Africa de Sud si problemele legate de Apartheid. Plecand de la the evil leader = Kohaagen cu rezonanta olandeza (care n-apare in carte) pana la situatia de asuprire a populatiei mutante din colonia de pe Marte (care iar n-are nici o treaba cu cartea). Probabil deja incepe sa sune weird :) asa ca hai sa ma opresc din batut campii. Concluzie: e de vazut ;) ..

Rating: 4 out of 5

.. PS: cel putin pentru Kate Beckinsale & Jessica Biel si tot merita :D era sa uit :P





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu