vineri, 31 decembrie 2010

Red (2010)




Retired Extremely Dangerous - asta ar fi titlul expandat in varianta completa. Cand am auzit de film prima data mi-a parut bine ca o sa am ocazia sa vad totusi un action movie cu un Bruce Willis in rol ceva mai consistent decat figuratia din "The Expendables", simulacrul de comedie rasuflata "Cop Out" sau cel mai jalnic "Die Hard" din serie = ultimul. Cand am vazut trailerul asteptarile mele au cazut insa destul de mult, si eram deplin convins ca "Surrogates" o sa ramana probabil in continuare cel mai bun film al mai sus mentionatului din ultimii trei ani (unde avand in vedere ca e vorba de SF, cel mai bun = cam la o cincime din ce-a fost "The Fifth Element" odata ...). Mai mult ... cand am auzit ca "Red" mai e si bazat pe banda desenata ... (cum a fost si "Surrogates" by the way) am zis ca e clar, si am trecut filmul de pe lista "de vazut" pe lista de "vazut cand oi avea mai mult timp" (adica dupa vreo doi ani de la lansare ...). Si-asa am lasat balta "Red" pana ce am aflat ce filme au fost nominalizate la Globurile de Aur de anul viitor. Nu pun cine stie ce pret pe Globurile de Aur in general (juriul care acorda distinctiile e destul de restrans ca numar comparativ cu Oscar, BAFTA, etc) dar oricum faptul ca am vazut "Red" pe lista de nominees pentru cel mai bun film - chiar daca e pe sectiunea comedii/musicals - a reusit sa-mi trezeasca interesul din nou ... Si nu degeaba :) ...

Ca story il avem pe el - Frank Moses (Bruce Willis) - agent CIA pensionat care-si petrece zilele flirtand (sau cel putin incercand sa faca asta ...) cu ea - Sarah Ross (Mary Louise Parker) - operatoare telefonica pe la un serviciu administrativ responsabil cu pensia lui. Ei, inceputul asta de comedie romantica ia o turnura ceva mai apropiata de "Greu de Ucis" cand intr-o noapte linistita casa pensionarului nostru si implicit el e vizitat de un detasament de trupe de asalt. Dupa ce resedinta ii e transformata in strecuratoare si commandoul inamic neutralizat cu o eficacitate demna de tineretile lui John McClane, agentul pensionat se hotaraste sa iasa temporar din rezerva, pleaca spre Kansas de unde isi inhata literalmente potentiala iubita (pe ideea ca langa el e mai sigura viata, sau cel putin se simte ca traiesti intre aversele de gloante), si incepe o investigatie prin care sa se lamureasca cine si de ce il vaneaza. Ei ... si aici ajungem la partea interesanta din film. Pot sa zic ca fostul agent CIA e urmarit tot de CIA, ca incepe sa adune un grupulet de alti pensionati care sa-l ajute, ca tot grupuletul pare a fi pe o lista neagra de eliminat printre altii, si cred ca mai pot sa mai zic si altele fara sa dau prea mult din story, dar totusi ma opresc la atat. Ideea e ca de mult mult timp n-am mai avut efectiv un story atat de consistent intr-un action movie, care nu se vrea nici thriller, nici drama, nici nimic mai sofisticat ci doar action movie cu o nuanta clara de autoironie/comic/satira cum vrei s-o iei vis-a-vis de "conceptul" de agent secret. Mai exact ai o intriga dezvaluita treptat si cu un twist de final aproape la nivel de un Bourne movie, presarata insa pe parcurs cu momente desprinse parca dintr-un "Space Rambo" la cat de SF par si se si vor a parea.

Fara sa ma mai lungesc cu detalii tehnice, probabil punctul forte al filmului sta in distributie - pe langa cei amintiti deja: Bruce Willis (care are meritul de a fi salvat multe filme cum ar fi cele amintite in start, dar aici in sfarsit are si un script decent) si Mary Louise Parker ( care nu m-a impresionat ever, pana aici ... don't know why it happens here .. probably reminds me of somebody .. :) ), grupul de fosti agenti, spioni, etc scosi de la naftalina ii include pe Morgan Freeman, John Malkovich (intr-un rol demential la propriu de paranoic), Helen Mirren, Brian Cox, Richard Dreyfuss, Ernest Borgnine.

Concluzie: filmul e reconfortant, e funny si e destul de complex ca sa depaseasca asteptarile care le ai daca vezi doar trailerul :) Astea fiind zise, sper la anul sa am suficient timp sa scriu macar atatea postari cate am avut anul asta ;) Pana atunci: La Multi Ani !

Rating: 4 out of 5




duminică, 26 decembrie 2010

Shrek Forever After (2010)




Stiu ca is un pic cam intarziat si cu postarea care s-a vrut a fi inainte de sarbatori si vis-a-vis de premiera titlului (care a fost prin primavara - vara). Pana acum insa nici macar nu mai scriam in perioada asta = imi luam o vacanta de 3 saptamani ... dar am zis sa dau skip anul asta avand in vedere ca s-au mai schimbat lucrurile = nu prea mai am titluri de ultima ora fiind plecat intr-o zona unde in general filmele is dublate in franceza la cinema + oricum nu prea am timp sa vad mare lucru (desi o sa mai recuperez un pic in perioada urmatoare = I'm back home for Christmas...). Deocamdata insa n-am apucat sa vad mai nimic foarte nou in afara de ultima parte din Narnia ... (in ciuda faptului ca am zis ca n-o sa dau bani pe cinema pentru asa ceva). Desi is ceva imbunatatiri fata de precedentele tot nu cred ca merita sa pierd timpul si sa ocup spatiul pe blog, si ca sa nu virez iar spre horror fix in a doua zi de Craciun :D o sa ma opresc la ultimul Shrek in loc.

Dupa cum poate s-a vazut in multe cazuri, ratingul meu de final care probabil e cea mai putin importanta bucata din ce scriu tinde sa fie relativ aproape de IMDb ( probabil de asta si consider IMDb-ul ca fiind cel mai valabil reper pentru cat de ok e un film :) ). Totusi mai sunt cazuri cand eu si IMDb-ul avem pareri diferite - iar Shrek al patrulea e unul din ele.

In primul rand nu ma asteptam la prea mult cand l-am vazut. Desi is fan declarat DreamWorks, totdeauna am fost de parere ca titlul lor de baza practic pe care si-au facut un nume si din care probabil au scos cei mai multi bani = Shrek, e cam singurul supraevaluat. Daca ma intrebi de exemplu ce s-a intamplat in Shrek 1, 2 si 3 habar n-am sa-ti zic mai nimic, in afara faptului ca in primul, capcaunul verde a salvat-o pe printesa ... care a devenit si ea verde in final. In rest ... in al doilea si al treilea nu mai tin minte cine a fost "the evil one", care a fost conflictul - povestea, ce a trebuit Shrek sa salveze ... etc. Concluzia e ca daca au fost, au fost destul de subtiri. Poate oi fi eu mai de moda veche, dar parca simt nevoie de good vs. evil story la o animatie care se cam vrea a fi fantasy ca gen pana la urma. Nici macar in primul Shrek, nu poti zice ca ai cine stie ce mare filosofie de subiect legat de partea asta = ma-ndoiesc ca dragonul ala poate intra la categoria de evil character ci mai mult la capitolul dezastre naturale. Ei ... aici in sfarsit avem un story in care "cel rau" nu-i chiar de talia lui Sauron din Lord of the Rings, dar oricum e lucrat ceva mai mult ca in precedentele doua zic eu din pdv character development ( = pe asta o sa-l tin minte :) ).

Care ar fi ideea mai exact. Pai ... in ce se zice ca ar fi ultimul episod din Shrek, capcaunul verde trece printr-o criza existentiala in care e satul de tot si toate - masa, casa, familie, fani - si cade in plasa celui de care ziceam mai sus - Rumpelstiltskin - un vrajitor care-i propune un targ - o zi din copilaria lui Shrek in schimb pentru 24 de ore de trai solitar specific capcaunesc. Si evident, contractul are o chichita ... Care nu-i chiar greu de intuit :) dar prefer sa las restul intrigii de vazut in loc sa zic eu tot acum. Mai ales ca ... :) iar scriu pe fuga, si ma vad nevoit sa inchei cam brusc. Pana la urma ca subiect, nici aici nu ai cea mai grozava productie DreamWorks (n-ajunge nici la un sfert din "How to Train Your Dragon" cred ca script), dar oricum din punctul meu de vedere e clar macar la acelasi nivel cu primul Shrek, ai un story poate chiar un pic mai coerent si complex narativ, si in plus pastreaza acel ceva tipic DreamWorks care Pixar inca nu-l are = reuseste sa fie si comic si induiosator simultan dar fara a cadea in excesiv de lacrimogen.

Rating: 4 out of 5

( PS: light spoiler - pana la urma cine stie ... poate cauza pentru impresia buna iar o fi apetenta mea pentru time travel related caused changes :) ; anyway apropo de timp .. cu delayul de rigoare ca am uitat sa zic tura trecuta: Sarbatori Fericite ! ;) )




vineri, 17 decembrie 2010

Case 39 (2009)




N-am mai avut pana acuma un horror pe blog ca intrare inainte de Craciun si nu stiu daca e chiar cea mai potrivita optiune in ton cu sarbatorile :) dar cam asta e tot ce am la indemana. Ca sa intru direct in subiect fara sa mai lungesc partea asta mai incolo, "Case 39" e un film pe aceeasi idee de baza ca in clasicul "Omen", sau mai nou (desi inca nu l-am vazut) "Orphan". Pentru cine n-a vazut filmele, actiunea pleaca de la o fetita dintr-o familie cu ceva "probleme" (see below :-p) care e preluata de o asistenta sociala. Pentru cine a vazut filmele amintite deja am dat un spoiler urias relativ la unde bate filmul, ca sa mai spun si altceva.

Trebuie sa zic ca filmul de fata e probabil un exemplu in ce priveste cantitatea de violenta grafica pentru un horror. Sincer avand exemplele curente de ce presupune "horror" in gen "Saw" sau "The Descent" sa zicem, ma si mir ca la "Case 39" apare horror listat pe IMDb (imi vine acum in minte "Frailty" unde nu avem asa ceva si cat o fi filmul ala de thriller nu poti sa zici ca e chiar linistitor de vazut - ceea ce dupa mine cam schimba genul). Ca sa sintetizez ideea, nu ai cu mult mai multa duritate la nivel de scene decat ceea ce se vede in trailer - nici ca intensitate nici cantitativ (cam toate scenele lungi din punctul asta de vedere sunt prinse acolo).

Si totusi e un horror :) ... Pentru ca din pdv feeling / atmosfera nu-i chiar usor de inghitit. Din pacate asta nu e valabil chiar tot filmul, fiind fragmentat cu faze care dupa mine sunt cam hilare - chestie care pana la urma probabil face bine ( mai ales daca vezi filmul solo noaptea tarziu :) ). Depinde acum si cat de in serios iei filmul pentru ca or fi hilare (si vorbesc pentru mine acum) dar sub nici o forma nu cred ca se vor asa. Pana la urma cred ca e in functie de dispozitie - un exemplu ( fara multe detalii :) ) - e o scena la un punct in care familia aia cu probleme de care ziceam la inceput - mai exact mama si tata hotarasc sa-si manifeste caldura parinteasca bagand copilul la cuptor (don't worry scena e mult mai light decat suna). Well oricum ... :) ... daca esti ingrijorat rau, obosit sau mai stiu eu ce stare de spirit non-pozitiva ai sanse sa ti se para cam dura faza mai ales pe fondul ideii; daca esti insa relaxat si montat pe luat la misto din startul filmului o sa supravietuiesti psihic cu succes pentru ce urmeaza :)

Partea cea mai proasta din film si care o sa se reflecte si in ratingul de final total subiectiv ( chiar n-am ce-i face :) ) e Renee Zellweger. Nu-mi place si pace ... Nu stiu. Am zis, is subiectiv ... dar cred ca se putea gasi altcineva care sa faca un rol principal mai bun. In schimb actrita care interpreteaza rolul copilului - Jodelle Ferland e la polul opus = de acum cred ca imi ramane in minte pentru tipul de caracter jucat. Altceva de amintit ar fi regia. Daca scenariul cam schioapata zdravan prin cateva locuri dupa mine fiind ba parca tras de coada, ba parca scurtat, ba lasand impresia de gauri in subiect ... regia totusi il salveaza destul de des. Si pot sa zic ( cred .. ) ca sunt fan Christian Alvart - acelasi care a turnat si "Pandorum" despre care am vorbit mai demult pe blog. Nu avem chiar aceeasi calitate aici dar oricum se vede mana.

Nu prea am ce sa mai zic in plus ca sa inchei in afara ca desi nu e cel mai grozav horror pe care l-am vazut a fost oricum mai mult decat ma asteptam si pe langa asta poti sa-l vezi fara sa fie nevoie sa reduci nuanta de rosu din parametrii de cromatica a ecranului.

Rating: 3 out of 5




vineri, 10 decembrie 2010

Balibo (2009)




Nu m-am uitat ce am avut pe blog anul asta dar probabil e cel mai greu film de vazut din toate. Asa cum zice si posterul e bazat pe fapte reale, si in principal asta ar fi motivul cred si mai putin scenele dure (care nu sunt chiar multe). Daca ai vazut "Hotel Rwanda" si ti s-a parut dur, poate ar fi bine sa eviti "Balibo". Sa nu fiu inteles gresit - ca film, drama istorica, merita probabil toata atentia. Asa cum am zis de nu stiu cate ori pe blogul asta nu prea sunt pentru filme care sa puna accent pe real life (in special pe cea din Ro pre/post '89) si iar repet a nush cata oara ca in general vreau ca un film sa ma scoata din realitatea de zi cu zi. Ce tine de history insa (cu cat mai departe in timp cu atat mai mult) e exceptia care confirma regula pentru ca de obicei vad ca pe o ... poveste :). Totusi in cazul asta e genul de pelicula care iti lasa o dorinta acuta de a porni o petitie online catre Bill Gates ca sa inceapa sa cumpere fabrici de arme si sa le reorienteze pe productie de conserve (idee de nou branch pentru Microsoft :-p).

Care e povestea pana la urma ? Filmul prezinta o bucatica din istoria unei tarisoare care se numeste Timorul de Est si care pe undeva prin 1975 si-a declarat independenta ca fosta colonie fata de Portugalia, urmand a intra aproape imediat sub ocupatia vecinilor din Indonezia. Evident cum lasa poate de inteles si afisul toata povestea n-a fost chiar pasnica (si la fel se pare si anii care au urmat), desfasurandu-se mai mult si sub acceptul tacit se pare a tarilor invecinate, indeosebi a guvernului australian. N-o sa ma apuc sa dezbat mai mult subiectul din pdv politic pentru ca nu ma ocup cu asa ceva iar asta e un blog de film. Actiunea se invarte in jurul a sase jurnalisti australieni prinsi in evenimentele respective. Mai exact filmul urmeaza pasii ultimului din ei venit in Timorul de Est pentru a afla ceva de soarta primilor cinci. Care e soarta ... see the movie ...

Pelicula merge simultan pe cele doua directii - traseul parcurs de cel de-al saselea jurnalist in cautarea celorlalti dinaintea sa cu flashbackuri din aceleasi locuri prin care a trecut primul grup. Filmul e excelent lucrat din punctul asta de vedere. E greu de descris sentimentul creat ... dar ideea e ca reuseste ce isi propune. Filmul nu iti serveste finalul imediat pe tava, mergand asa cum am zis, din aproape in aproape pe firul investigatiei, care totusi nu poti spune ca se agraveaza de la pas la pas explicit in ce priveste soarta celor implicati. Dar cumva, dupa un timp (nu prea lung), chiar daca nu stii nimic despre baza reala, ajungi sa simti ca nu urmeaza ceva de bine, senzatie care creste pana ce ajunge la maxim in punctul final (sau mai bine zis in punctele finale ca avem doua) - maxim care duce pana la urma la un fel de repulsie rezultand in ideea legata de conserve din introducere ... :) ...

Regia e fara comentarii - de asta tine tot ce am incercat sa explic mai sus. Nu e un film care sa te faca sa te simti bine si ii reuseste. Tehnic contribuie mult la tensiunea creata si montajul (numai daca stai si te gandesti cum sunt intercalate flashbackurile cu primul grup de jurnalisti, care sunt relativ lungi fata de tehnica uzuala pentru asa ceva) si chiar imaginea - fiind unul din cazurile unde shaky cam (sau kinetic ca sa-i zic pe numele "stiintific") e folosita cu cap. Pe partea de soundtrack o avem pe Lisa Gerrard ( "Gladiator", "Man on Fire", etc ) care sincer credeam ca e doar pe partea de voce pana la filmul asta, dar se pare ca si compune ( si nu suna rau ). Ar fi pana la urma si un punct slab, zic eu, in film - si anume cateva tendinte usor cliseico/siropoase in scenariu completate de overacting din partea distributiei dar pe ansamblu nu sunt multe momente si se pierd printre restul.

Concluzie - mult mai bine decat parerea mea generala vis-a-vis de filmul australian in ciuda unui buget care nu pare sa fie foarte mare ; de vazut daca ai dispozitia necesara pentru o drama sau vrei sa mai adaugi ceva la cultura generala vis-a-vis de bucata aia de glob ; clar de evitat daca ai chef de o comedie ... :)

Rating: 4 out of 5




vineri, 3 decembrie 2010

Part 2 Winter-Spring 2010-2011 Movie Preview

Deci cum ziceam, continui saptamana curenta cu ce iese pe ecrane in primavara (reamintesc ca fata de turele trecute am schimbat "calendarul" obisnuit de la data de release in Ro la luna oficiala de lansare worldwide). Ca sa n-o mai lungesc, incepem cu martie.

Incep cu filmul anului 2011, cel putin pana acum, pe lista mea de asteptari. Initial programat prin septembrie anul asta a fost amanat si e prima data cand fac referire ca preview a doua oara la acelasi film (pentru ca au mai fost si altele in aceeasi situatie). Dar in cazul asta simt ca merita. Evident probabil sunt iar subiectiv avand in vedere ca la baza e o scriere de P.K.Dick. Tot ce sper e sa nu iasa prost, pentru ca pana acum, si de data asta cat se poate de obiectiv, cred ca cele mai slabe filme ecranizate dupa mai sus amintitul au fost "The Impostor" si "Next". Dar pana si astea la general vorbind au fost de nivel mediu. In fine ... prea multa vorba. Las trailerul sa spuna din nou mai multe ...





Al doilea titlu pe luna asta - "Sucker Punch" - o amestecatura de sf/fantasy/action. Nu prea stiu ce sa zic. Subiectul ca idee se pare ca se invarte in jurul unei fete bagata in azilul de nebuni de tatal vitreg, care isi creeaza propria lume imaginara. Idee care suna ceva mai putin superficial decat arata trailerul (nice effects though ...). Regie Zack Snyder - "Dawn of the Dead" remake, "Watchmen" si "300" - care sincer mie nu mi s-a parut mare scofala, dar primele doua cred ca le-as revedea cu placere. Sa speram ca si ce urmeaza o sa intre in aceeasi categorie ...





De la urmatorul titlu nu mai am asa mari sperante, si tot din cauza regizorului care la activ are ceva horroruri ... slabe ("Darkness Falls" - Zana Maseluta diabolica, rings a bell ?). In plus filmul, "Battle Los Angeles", are un subiect destul de rasuflat = alien invasion, si pare a fi un "Independence Day" ceva mai serios = fara Will Smith. Totusi, avand in vedere ca intra pe genul meu preferat = SF, am zis sa-i dau o sansa ...





Primul titlu din aprilie, probabil pe locul 2 in top 2 :) pe lista mea de asteptare pe 2011 = ceva ce tin neaparat sa vad e ... "Scream 4". In afara de faptul ca actrita mea preferata - Neve Campbell - se intoarce in rolul lui Sidney, (desi pentru mine e mai mult decat suficient atata :-p) poate ar fi cazul si sa zic ceva de interes mai general. Well, pe langa Neve, se intoarce de fapt mare parte din echipa de la primele 3 "Scream" = si suficient din restul distributiei, si Wes Craven ca regizor, si Kevin Williamson ca scenarist (de la care pot sa mai amintesc - "I Know What You Did Last Summer", "The Faculty" si chiar si "Cursed" care mie mi-a placut in ciuda ratingului de pe IMDb). Concluzie: daca iti e dor de combinatia teen movie / light slasher horror care a facut istorie in anii '90, sau macar esti nostalgic, probabil e un motiv suficient sa nu-l pierzi ...





"Source Code" e urmatorul pe lista din aprilie. O sa incerc sa fac abstractie ca lucrez in IT si sa ma abtin in consecinta de la idei care ar plasa filmul in zona de comedie - gen care evident nu e listat de IMDb. Deci daca as reusi asta as putea spune ca ideea pare interesanta - un tip care retraieste ultimele 8 minute din viata altcuiva intr-o bucla care pare ca e programata sa se termine cand descopera din ce cauza sare in aer trenul in care se afla ( ... advanced software engineering ce mai ... sorry nu m-am putut abtine :D ).





Trec la o comedie pe bune, ca titlu de final pe aprilie - "Your Highness". Poate pare un pic cam stupida, dar alta optiune n-am avut. In plus, e ceva un pic mai diferit decat ce apare in mod curent in zona asta. Au mai fost totusi si alte titluri care au mai incercat sa imbine comedie si fantasy si n-a iesit prea bine. Poate acu'o fi altfel ...





Inchei intrarea cu un singur titlu pentru luna mai ca prea multe optiuni n-am. Si cum ceva lipsea tura asta pana acum = animatii, am zis sa nu sar de tot, cu toate ca teaserul prea multe nu zice legat de ce o sa vedem prin "Kung Fu Panda 2". Ma indoiesc sincer ca o sa ajunga la nivelul primului, dar ramane de vazut, de la "DreamWorks" personal am avut mai totdeauna surprize placute.





Ok, cam asta e cu movie preview-ul pentru urmatoarele 6 luni, cam limitat in ultima parte de numarul de trailere iesit pana in prezent... Back next week la reviewurile obisnuite = tre sa gasesc timp sa vad un film :) ...