duminică, 27 martie 2011
Centurion (2010)
Din pacate, desi as fi vrut sa am alt topic saptamana asta n-am mai apucat sa mai vad nici un film in afara de cel prezent, si am mintea prea ocupata cu altele ca sa fac un search prin memorie acum pentru un subiect mai acatarii ... Da' pana la urma mai tre sa mai am si ceva la categoria "better avoid it" pe blog, nu ? :) ...
"Centurion" se vrea a fi ceva intre epic, istoric si actiune. In ceea ce priveste bucata din mijloc, in vreo doua cuvinte despre context ar fi vorba de anul 117 undeva in Britania care se pare ca ar fi fost la vremea respectiva un fel de Triunghiul Bermudelor pentru Legiunea a IX-a romana. Nici pana azi nu se stie foarte clar ce s-a ales de fortele de ocupatie ale Imperiului care n-au reusit sa faca mare branza in ce priveste rezistenta triburilor locale. Cea mai vehiculata teorie e si cea care o da filmul din cate stiu (daca nu s-au schimbat lucrurile intre timp) = respectiva legiune si-a lasat ciolanele prin smarcurile sau padurile din actualul UK. Cam pe-aici se opreste si valoarea istorica, nu 100 % sigura totusi, a productiei de fata. Ce avem in rest e o urmarire a unui grupulet de legionari romani scapati din macel, dar haituiti de alt grupulet de urmaritori pentru o vendetta personala in ce priveste uciderea fiului sefului de trib. In teorie, la capitolul taking sides filmul probabil ar vrea sa tii cu cei urmariti. Daca iei insa si gandesti mai obiectiv, nu prea mai stii care e personajul pozitiv, daca exista asa ceva ... ceea ce nu stiu daca e bine sau rau, dar in mod sigur e confuz.
O chestie deranjanta e violenta gratuita de care ai parte. Si nu ma refer la partea de violenta, ma refer la partea de gratuita. O fi ideea de a prezenta un razboi pana la urma, da parca se insista cam mult cu taiat capete, strapuns ochi, etc, samd. Mai ales in conditiile in care tot "realismul" e dat peste cap de alta chestie deranjanta care e cretinatatea intr-o gramada de situatii care in mod sigur daca ar fi sa aiba loc n-au sanse sa se intample asa. E vorba de la clisee verbale pana la actiuni fara nici o logica. Prea multe ca sa insir aici ... numai planurile inteligente de a fugi in directia opusa fortelor proprii per pedes, fara sursa de hrana si cu raniti la bord si a coti dupa doar ca sa derutezi inamicul, care e pe cai + planul ramane pe picioare chiar cand e evident in secunda 2 ca nu functioneaza ... ba mai lasi si un ditai coif roman in urma ta ca sa fii sigur ca trackerul care cica adulmeca si vantul ca sa stie unde esti o sa aiba ceva elemente de siguranta in plus. Iar pentru cliseele verbale .. mai bine tac, e suficient insa sa zic ca desi avem ceva ce probabil e galeza veche ca limba pentru triburile de picti din zona, latina romanilor e engleza pura, ba chiar cu accent scotian - filmul e productie UK .. acu .. nu ma asteptam la latina efectiv, dar e cel putin ironic daca nu ciudat avand in vedere contextul.
Singurele parti bune din film sunt coloana sonora de Ilan Eshkeri (desi n-as putea zice ca e extraordinara) si Imogen Poots cu o pereche de ochi calzi albastri (dar aici e parte subiectiva de apreciere :-p). Ar mai fi imaginea, care insa insa coboara uneori de la superba (cu sustinere de la peisaje) pana la kitsch ordinar (pentru partea de credits, care se vor a fi un fel de 3D intr-un film 2D mai bine ma abtin). Ce pot sa mai zic e ca recent a mai iesit un film, "The Eagle", ecranizare dupa o carte, plasat tot in contextul Legiunii a IX-a, pe care ma gandeam sa-l vad. Dar, cum IMDb-ul il da chiar un pic mai jos ca "Centurion" incep sa ma gandesc daca nu-i pierdere de vreme ...
Rating: 2 out of 5
duminică, 20 martie 2011
Red Hill (2010)
Cum sa incep ... e cel mai socat film pe care l-am vazut in ultima vreme. Ma repet cred (de fapt is sigur) cand spun ca in general am o problema cu cinemaul australian. Ceva nu merge .. nush ... Singura exceptie pana acum a fost "Balibo", dar acolo ai baza istorica care conteaza in principal. "Red Hill" ar fi a doua.
Ca punct de start il avem pe el, Shane Cooper, tanar ofiter in politia australiana, ajuns undeva in the middle of nowhere = in Red Hill, in urma unui transfer. Transfer cerut pentru ca sotia gravida sa aiba parte de o atmosfera mai linistita ( e probabil destul de evident ca n-o sa fie asa, nu ? ... ). So ... filmul ne prezinta prima zi la lucru a proaspatului angajat al fortelor de ordine locale. Care incepe prin a se prezenta la raport, cu intarziere, fara arma impachetata pe undeva prin bagaje. Fapt pentru care e luat la rost imediat de seriful local, un individ nu foarte prietenos, ce ii paseaza prima indatorire. A investiga ce i-a speriat vitele unui mos cu ranchul pe partea cealalta a dealului, unde evident trebuie sa ajunga cumva .. iar singurul mijloc de locomotie pus la dispozitie de infrastructura locala pare a fi un cal care is face veacul in fata sectiei locale de politie. In timp ce tanarul nostru (ajuns pana la urma la trap pana la locul faptei) preia depozitia batranelului care suspecteaza ... o pantera (reminder: actiunea se petrece in Australia), undeva nu foarte departe de oras are loc o explozie la o inchisoare de maxima securitate. Printre evadati se pare ca e si un criminal periculos prins in urma cu ceva ani de seriful din Red Hill si condamnat pentru uciderea sotiei. Chestiune care pune pe jar tot efectivul autohton al fortelor de ordine convinse ca respectivul tip, cu origini de aborigen, va reveni cu intentia da a-si aduce aminte cum functioneaza bumerangul pe pielea celor care l-au bagat in puscarie.
Don't worry. N-am atins cu nimic esential evolutia subiectului pe mai incolo. Desi firul actiunii devine relativ clar destul de repede dupa ce-i mai sus (dar, believe me, ia un twist destul de puternic de la intro). Ce-i mai sus poate suna usor a comedie, si nu pot sa nu zic ca filmul n-are momentele lui de umor (in special negru). Dar devine destul de clar ca e ceva mai serios la prima impuscatura, iar ca warning pot sa zic ca e R rated (nu la nivel de horror a la "Saw", dar ai suficiente momente bloody). Ce-i interesant e ca desi intra la categoria indie movies = scria pe undeva ca bugetul a fost doar 3 milioane $ (care e very very low for a movie), nu se vede decat in cateva efecte care is cam de doi lei. In rest e excelent lucrat, ai o imagine superba care e data si de settings fiind turnat in mare outdoors. La asta se adauga si coloana sonora care e dementiala (plus si pentru mixaj avand in vedere cum se sincronizeaza bucatile cu ce ai in fata pe ecran). Asta, incredibilul situatiilor si de fapt tot scenariul care are chiar o trimitere la "Pulp Fiction" la un moment dat, cam duc un pic cu gandul la Tarantino si cred ca exista ceva influente la stilul regizoral.
Ce sa mai zic ... Mi-e greu sa incadrez productia asta intr-un gen pentru ca nu prea sunt de acord ca main genre cu nimic din ce zice IMDb-ul, in ordine alfabetica ca intotdeauna : Crime | Thriller | Western. Crime ... cred ca definitia e de film politist in sensul criminal investigation, cam asa am vazut genul asta in general = a la "Poirot" dupa Agatha Christie sau cel mult "Seven" de Fincher .. nu prea e definitoriu pentru "Red Hill". Thriller ... are cam multa actiune pentru un thriller si cam putina profunzime = se cam vede repede finalul (desi nu strica prea mult asta). Western ... e in Australia, present days ... ceea ce pe mine ma cam departeaza de definitia clasica de western .. dar, cred ca din toate cele trei probabil e cel mai aproape de adevar pana la urma = simple revenge story, lots of action. Partea interesanta e cum e dusa povestea pana la final nu povestea in sine, si sincer chiar daca are faze clar atat de exagerate incat is greu credibile chiar si intr-un context unde ai limite largi pentru partea asta, merita vazut pentru cat de original e ( let me remind you : panthers in Australia :-p ).
Rating: 4 out of 5
duminică, 13 martie 2011
Edge of Darkness (2010)
Probabil nu e chiar cea mai buna sincronizare, considerand ca Mel Gibson in perioada asta e printre cele mai controversate personaje de la Hollywood, dar e singurul film pe care il am fresh in minte la dispozitie pentru saptamana asta, si asta cu chiu cu vai in jumatatile de ora ramase libere after midnight. Dar :) macar l-am nimerit bine. Deci ...
Undeva, pe un lac, in lumina lunii, plutesc trei cadavre. Intr-o gara din Boston, Thomas Craven, un detectiv din politia locala isi primeste fiica, stagiar la o companie din domeniul energetic nuclear, revenita acasa dupa o absenta destul de lunga. Vizita nu tine insa foarte mult, respectiva simtindu-se din ce in ce mai rau si dorind sa plece la spital. Dar .. nu apuca sa treaca prea mult de pragul casei ... Asa incepe filmul ( :) iar eu n-am zis mai mult decat se vede in trailer ).
"Edge of Darkness" e un remake se pare dupa o miniserie de prin '85 a BBC (care e si coproducator la versiunea noua) pe care n-am prins-o dar zic de ea pentru ca probabil merita destul credit pentru story, si mai e interesant ca avem acelasi regizor. Dar, revenind la film, e un thriller care mie mi-a dat un feeling de mix intre "The Pelican Brief" pentru nuanta politica, "Michael Clayton" pentru partea de evil corporation (care o avem si in cel dinainte de fapt) si relativ la main character cu un strop de "Man on Fire". Dar cu toate referintele astea are destula originalitate in el iar ca story e suficient de solid. Scenariul e excelent, in ciuda poate a unor parti care par usor exagerate si a altora care poate in prima faza nu se leaga. Ai o poveste complexa (considerand ce se vede pe ecrane zilele astea) nu doar partea de actiune care o arata trailerul. De fapt, cred ca trailerul e destul de slab in a prezenta filmul, dar poate e bine pentru ca o sa ai mai mult decat un simplu revenge story asa cum e sugerat. Pe langa asta, "Edge of Darkness" mai are ceva ce nu se vede in trailer decat ca litere - titlul. E dark si rece, dar nu intr-un sens care te pune pe ganduri la cam cat de sigur e sa iesi din casa, considerand ce lume e afara a la "Brooklyn's Finest", "Winter's Bone" sau "Training Day". Tura asta sentimentul e dus cu un nivel mai sus decat common everyday life = ajunge in zona politica (= poti sa iesi din casa, ca inauntru e la fel de nesigur ca si afara :) ). La partea dura a filmului mai contribuie si montajul. In special sunt doua scene, care desi nu-s nici pe departe de o violenta cum vezi prin horrorurile care apar zilele astea, te izbesc la momentele respective mult mai tare. Si totusi filmul compenseaza periodic, nu ajunge la extreme - din contra, ai puncte unde tocmai faptul ca pe ansamblu e dur si cinic ajuta sa fie pentru scurt timp foarte foarte cald ca feeling (e doua noaptea si probabil bat campii :) dar ca empatie cu personajul, actiunea, etc e lucrat exemplar, pentru mine cel putin a avut efect).
O sa inchei cum am inceput, cu vreo doua cuvinte legate de distributie. Filmul asta cica trebuia sa-l aiba si pe De Niro intr-un rol secundar de "problem solver" al guvernului american, dar nu l-a mai avut. Inlocuitor este Ray Winstone, si sincer sa fiu nu cred ca De Niro ar fi putut sa faca un rol mai bun. De Gibson nu mai zic nimic decat ca sper sa nu-si fi ingropat cariera definitiv prin scandaluri pentru ca judecand strict ca om de film aici se vede inca o data ca merita toata aprecierea. And now the trailer ... care dupa cum am zis ... nu da prea mult din ce poti sa vezi ;) just check out the movie
Rating: 4 out of 5
duminică, 6 martie 2011
Enigma (2001)
Cum vad ca se bucura de mare succes in ultima vreme am zis sa raman pe teritoriu britanic saptamana asta, cu un titlu un pic mai vechi. Am mai avut o "Enigma" pe blog care era o poveste de spionaj in timpul Razboiului Rece, aici e ceva ce aduce a spy story dar e plasata in timpul World War 2. De fapt filmul e un amestec intre drama, thriller si love story intr-un ritm care aduce oarecum cu "The English Patient" = pe parcurs s-ar putea sa ti se pare extra lungit, dar finalul cam da peste cap impresia asta.
Subiectul e plasat la Bletchley Park, centrul britanic din timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru decriptarea transmisiilor germane (de unde si titlul filmului), si are ca punct de plecare o idila rupta intre un criptanalist si o operatoare din sectoare diferite, care idila ajunge sa fie intriga pentru o poveste incurcata cu disparitii misterioase si furnizare de informatii secrete catre inamic. Filmul e usor exagerat pe alocuri pe ideea de dramatism, mai ales ca toata actiunea e relativ calma avand ca loc de desfasurare exclusiv baza respectiva. Exista ceva parte documentaristica in film = vezi o masina Enigma reala de criptat, si chiar la anumite puncte se si incearca explicatii vis-a-vis de cum functioneaza toate mecanismele criptografice, dar ma indoiesc ca e foarte clar pentru un normal viewer care n-a auzit ever de asa ceva. Nici imaginea nu e prea grozava, ideea de a folosi filtre care sa dea o nuanta spalacita la flashbackuri mi s-a parut una din cele mai proaste ever, avand in vedere ca toata cromatica filmului e destul de calda si lipsita de contrast, pe unde ca mai pui ca e si lent ... deci ca feeling vizual, indeamna la cascat clar. Ca parte buna e evident aceeasi din orice productie UK = distributia, dar ce as aminti in special e coloana sonora. E ultimul film pentru care a compus John Barry, care dupa mine cel putin a fost unul din cei mai buni compozitori britanici din secolul trecut, si unul dintre putinii care s-au disociat de un stil clasic discret pana la chiar anemic tipic Hollywood in anii '60 - '70.
Ce ar mai fi de zis e ca filmul e de fapt o ecranizare dupa Robert Harris, care probabil a ajuns mai cunoscut recent dupa "Ghost Writer" al lui Polanski care e bazat tot pe o carte a sa. Ideea e ca daca ti-a placut cel din urma, sau ai mai vazut de exemplu "Archangel", alt thriller cu un damf de istorie/politica (desi destul de slab ca film), probabil o sa iti placa si "Enigma". E acelasi gen de mix intre evenimente si chiar personaje inspirate din real dar puse intr-un context fictiv ce aduce a istorie alternativa cu ce s-a intamplat de fapt. Ma rog, aici poate nu chiar atat de evident ca in alte parti considerand contextul mai putin cunoscut :) dar nu mai am timp de detalii si pentru asta acum.. just enjoy the movie, to quote it "a rose is just plaintext" ;)
Rating: 3 out of 5
Abonați-vă la:
Postări (Atom)