sâmbătă, 28 mai 2011

1st Part of Summer-Fall 2011 Movie Preview



Cum zilele astea am alte chestii mai presante de facut si timp de vazut filme cam nexam, am decis sa continui ce am inceput acum doi ani = din 6 in 6 luni cate un scurt movie preview la ce urmeaza sa iasa prin cinema. Asta desi ma gandeam sa renunt la obiceiul asta, pentru ca asa cum am mai zis-o de nu stiu cate ori intrarile astea nu-s cu titlu de recomandare sub nici o forma, si in anumite cazuri am ajuns sa pomenesc titluri care nu prea merita nici macar timpul de citit un tagline la cat de varza s-au dovedit a fi. Cu atat mai mult cu cat in cazul de fata procentul de blockbusters cu potential de junk movies ce urmeaza mi se pare mai mare ca de obicei. Dar o sa incerc tura asta sa fac un pic de slalom cat pot printre si sa ma opresc la productii cu buget mai mic si ceva mai putin marketing in spate. Problema e ca nici astea nu par chiar foarte rasarite. In fine ... Hai sa trecem la prima parte - the summer months: iunie - august, si sa vedem ce-i anuntat (bazat pe data oficiala de lansare in US in general, care e destul de relativa)

Am zis sa incep pentru iunie cu ceva mai indie decat sa pornesc din prima cu titluri de care multa lume probabil a auzit deja, si din motiv ca a trecut suficient timp de cand am avut un horror pe blog. Pe scurt. la prima vedere "YellowBrickRoad" pare a fi ce intre "Blair Witch" si "Paranormal Activity" dar fara a fi filmat din perspectiva de mockumentary. Pana acum, singurul film de pe nisa asta de horror care efectiv mi-a parut sa merite timpul a fost "The Objective" despre care am si scris acum vreo doi ani parca. Ceva imi spune ca o sa ramana singurul in continuare, dar mai vedem, pana acum ce-i mai jos are reviewuri rezonabile desi ca story trailerul nu lasa sa se vada cine stie ce ...





Trecand la titluri mai mainstream, avem "Super 8" ca prim potential blockbuster de vara. Si tind sa cred ca din categoria asta e cam singurul care ar merita ceva atentie. Prea multe despre subiect nu stiu, si nici trailerul nu zice. Acelasi J.J. Abrams (probabil mai cunoscut ca producator TV = "Lost", "Fringe", etc) a regizat ultimul "Star Trek". Tot ce sper e ca "Super 8" sa ajunga la acelasi nivel.





Tot in iunie vine the next super hero movie - "Green Lantern". Is satul pana peste urechi de genul asta si in continuare raman la parerea ca e ca un sablon aplicat in nspe feluri (who works in IT as programmer probably knows better what I mean) - aceeasi poveste cu un good guy care pateste ceva si devine ba verde, ba de fier, ba paianjen, ba putred de bogat si cu un garaj rivalizand cu fortele armate si mai avem un bad guy care are cam aceeasi soarta dar e un pic mai traumatizat psihic de schimbari si un pic mai avid de putere/bani/etc. Context la care mai adaugam o criza existentiala pentru personajul pozitiv sau/si una sentimentala in care prietena il paraseste/e rapita/etc care il duce pe culmile disperarii pentru ca in final sa-si dea sau sa-i fie date vreo doua palme (la figurat evident) care sa-l trezeasca si sa salveze toata planeta de la un potential dezastru. Cred ca am mai scris ceva cam la fel acum destul timp in urma, ori intr-o intrare legata de Iron Man ori de Hulk. Revenind, cam singura chestie care ma atrage la "Green Lantern" e regia de Martin Campbell ("Casino Royale", "Zorro", "Edge of Darkness") care tind sa cred ca are totusi ceva potential mai mare de variatie de la reteta de mai sus ca altii.





Pentru iulie, incep iar cu un horror "The Ward" in care am ceva mai multa incredere ca in primul, in mare parte din cauza ca e revenirea lui John Carpenter ("Halloween", "The Thing", "They Live", etc) pe ecrane dupa 10 ani de la probabil unul din cele mai slabe filme pe care le-a regizat "Ghosts of Mars". Dar in cazul de fata se pare ca avem in mod sigur ceva mai ok, macar prin prisma a cateva short reviews care zic ca se apropie de aerul de horror clasic de anii '70-'80.





"Ironclad" e ,poate in ciuda aparentelor, un film de buget destul de mic, avand ca subiect asediul unui castel candva in evul mediu de catre binecunoscutul Prince John. Spre deosebire insa de Robin Hood, povestea aici e ceva mai bine documentata istoric. Ramane de vazut cat potential de film are ...





Am ales ca ultim titlu de amintit pe iulie "Cowboys and Aliens". Macar suna ceva mai interesant prin originalitate a contextului (spre deosebire de "Transformers 3", "Captain America" sau chiar ultimul "Harry Potter" pe care am decis sa le sar). Pentru altceva nu stiu ... las trailerul sa zica mai multe.





Pentru inceputul lui august avem un prequel: "Rise of the Planet of the Apes". Trailerul arata bine. Cu o singura problema ... nu prea mai vad ce ramane de vazut ca story in film ...





Dupa un prequel urmeaza un remake - "Conan the Barbarian". Originalul dupa mine e unul din cele mai slabe productii fantasy ever made, deci din punctul asta de vedere loc de remake ar fi. Depinde acuma cat de mult e schimbat scriptul, pentru ca daca ramane la fel ..





Inchei asa cum am inceput cu lunile de vara. "Apollo 18" e un horror care pare destul de indie, si pastreaza cam aceeasi reteta preluata de multi de la "Blair Witch" incoace. Iar de data asta se pare ca e chiar mockumentary style. Pe Luna !





Next week, sezonul de toamna ;)

duminică, 22 mai 2011

Fatherland (1994)




N-am prea avut optiuni pentru azi din cauza ca is cam "out of service" datorita unor probleme la un ochi (care sper sa se rezolve pana next week de la sine ...). Trecand la subiect, acum nu multa vreme in urma scriam despre "Enigma". "Fatherland" e o ecranizare dupa acelasi autor, Robert Harris, si care in mare pastreaza si acelasi feeling de melanj intre drama si thriller pe fond de istorie legata de al doilea razboi mondial (ma rog, de data asta intr-un mod indirect si intr-un context complet fictiv, dar in definitiv filmul are cam acelasi aer).

Drept context de desfasurare avem o istorie alternativa, in care Germania nazista a castigat al doilea razboi mondial devenind imperiu, iar in anii '60 Hitler isi sarbatoreste a 75-a aniversare in paralel cu lupte de gherila care continua pe frontul sovietic si cu o intalnire programata cu presedintele US pentru a finaliza un acord oficial de pace si colaborare care sa incheie orice frictiuni intre cele doua puteri. Actiunea filmului incepe cu un ofiter SS (ajunsa forta politieneasca intre timp) care in zilele premergatoare evenimentului e chemat sa investigheze un cadavru al unuia din fostii membri de baza ai partidului gasit intr-un lac. Simultan, o jurnalista abia sosita din US e abordata de un individ misterios care ii paseaza un plic cu o fotografie de grup, un nume si o adresa care se pare ca ar avea ceva important de spus. Cam asta e punctul de start al liniei urmata de film, care poate pare suficient de interesanta la o prima vedere dar are o problema majora. E clara ca lumina zilei de la cap la coada, cei doi amintiti mai sus ajungand sa se intersecteze destul de repede intr-un soi de ancheta care pana la urma descopera ceva bine musamalizat de regimul nazist in contextul istoric al filmului - Holocaustul. No spoilers here pentru ca e aproape 100% evident de la inceputul filmului care pleaca cu varianta oficiala a relocarii evreilor in est in contextul alternativ care-l avem .. dar cum tot in contextul alternativ n-avem nimic care sa motiveze diferenta asta fata de cel istoric real e cat se poate de clar ca e cusuta cu ata alba.

N-am zis chiar tot legat de desfasurare, dar probabil nu e foarte greu de intuit pe unde bate deznodamantul povestii. Chestie care e principala problema a filmului. Cam stii la orice moment cum se termina, ma rog .. fara soarta exacta a personajelor, dar in context asta cam cade pe plan secund. In rest, pentru o productie TV, pentru ca asta e (made by HBO) pot sa zic ca e excelent lucrat. De la distributie, cu Rutger Hauer si Miranda Richardson (intr-un rol cu Glob de Aur) pana la partea de production design, destul de minutios lucrata, care da intr-adevar un feeling aproape de cum ti-ai imagina probabil un Berlin nazist in anii '60. In loc de trailer (care nici nu stiu daca exista) o sa inchei cu un clip de inceput care exemplifica destul de bine partea asta. Si care ramane probabil motivul principal pentru vazut filmul. Personal, astept sa vad o ecranizare dupa P.K.Dick cu "Man in the High Castle" sau Len Deighton cu "SS-GB", care pleaca de la o istorie alternativa similara, dar care desi nu le-am citit, din auzite ca story au ceva mai mult potential.

Rating: 3 out of 5




sâmbătă, 14 mai 2011

Code 46 (2003)




Did u ever watch the sunrise on the New Year's Eve ? Atunci cand cam toata lumea doarme, nu prea e nimeni pe-afara, adie un vant rece, e destul de liniste si in general nici macar nu prea ninge ca s-o tulbure. Nu, n-are nici o legatura cu filmul. Ma rog, nu directa ... si probabil nu pentru toata lumea. Pentru mine a fost insa cam la fel ca feeling.

Am vrut sa vad un SF, si am decis sa risc in ciuda calificativului nu foarte grozav de pe IMDb si a descrierii care aducea mai mult a romance. Cu prima parte am nimerit-o zic eu, cu a doua mai putin = e 90% romance drama iar ce tine de SF sunt ceva elemente din contextul de desfasurare. Suntem undeva intr-un viitor unde planeta e guvernata de .. ceva .. numit The Sphinx, care printre altele reglementeaza si tranzitul pe glob = in genul vizelor de azi, dar mult mai greu de obtinut pentru a trece dintr-o tara in alta, si pe o durata mult mai scurta. Asta pentru populatia concentrata in cateva locatii de pe Pamant care beneficiaza inca de un trai relativ apropiat cu ce avem azi, restul intrand undeva la o categorie de outcasts imprastiati pe teritorii neadministrate unde trebuie se pare sa-si poarte singuri de grija. Mai avem si un codex legislativ, care la pozitia 46 specifica (pe scurt) ca potrivirea genetica de la 25% in sus intre un el si o ea interzice a avea un copil (mai pe lung, daca esti un pic atent, formularea data fix la inceputul filmului e un pic aiurea - pentru o lege, dar .. sarim peste). Evident (sau nu ..) paragraful respectiv interzice cam tot ce deriva din asta = in principal ca el si ea sa fie impreuna. Si iar evident (sau previzibil), fix cam asta o sa se si intample in film.

Si el si ea sunt angajati ai conglomeratului administrativ global ce se ocupa si de producerea documentelor de tranzit pe planeta - coverage - vizele amintite mai sus. Ea e o simpla lucratoare intr-o .. hala sa-i zicem .. de imprimare a actelor din Shanghai care are ca activitate secundara si falsificarea obiectului muncii. El e un investigator din Seattle cu insusiri mai aparte si beneficiind si de o tehnologie ceva mai speciala (n-am sa stric mare parte din farmecul filmului cu mai multe detalii) trimis pentru 24 de ore in Shanghai sa descopere cine scoate pe piata vize false. Ce se intampla mai departe e usor de prezis .. cum am zis filmul e 90% romance. Anyway ...

Povestea are suficienta originalitate (si n-am zis-o chiar pe toata mai sus), desi pana la urma ar putea fi rezumata in cateva randuri. In general (cu putine exceptii) nu ma prea dau in vant dupa scripturi axate predominant pe romance (si cam e aici) - de obicei intra ori la "depressing" ori la "boring". Prima din motive subiective, a doua din motive obiective = daca partea de romance e cuplata cu alt gen sau vine chiar pe fond in loc sa fie scoasa in prim plan explicit, in general efectul e mult mai puternic (ma rog .. pentru cine poate sa mai citeasca si printre randuri pe ici pe colo). In cazul de fata insa e o exceptie, nici boring nici depressing (ma rog .. asta din urma depinde de privitor), chit ca avem un love story care ocupa cam tot timpul. Insa nu stiu cata legatura are cu povestea efectiv ci mai mult cu modul cum e lucrat filmul in totalitate. E primul film regizat de Michael Winterbottom pe care il vad, regizor destul de apreciat in UK din ce stiu (si acum vad si de ce). Director de imagine e Alvin Kuchler - habar n-aveam cine e dar dupa ce mi-a fost dat sa vad era pacat sa nu verific. E acelasi tip care a lucrat "Sunshine" si poti observa cateva similitudini de stil, mai ales pe acelasi gen de cadre superbe de panoramare + filtre calde. Chestie care merge in acelasi ton cu sunetul si ca rezultat avem o atmosfera care e ca un track de pe un album de trance for chillout sau ca rasaritul de soare de care ziceam la inceput.

E un film care depinde mult si de starea de dispozitie in care esti (si poate si de moment, cumva din lipsa de somn pe un fond de raceala am reusit sa-l vad fix intre 3 jumate si 5 = ended with a real sunrise). In ciuda tonului si a storyului pot sa zic ca nu l-am gasit deprimant dar nici de partea opusa. E un fel de combinatie intre "Lost in Tranlation" (which was boring) si "Once" (which wasn't boring) cu un strop de "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" ( which was interesting ;) )

Rating: 4 out of 5




sâmbătă, 7 mai 2011

13 Assassins (2010)




In general incerc sa scriu despre filme pentru care merita de la cat de cat la cat mai mult recomandate a fi vazute. Exceptii apar cand nu apuc sa vad ceva care sa se incadreze in zona asta. Azi fac o exceptie de la exceptie, si desi probabil (de fapt sigur ..) as putea gasi un subiect mai sus valoric am ales optiunea pentru o intrare cu rol de anti-recomandare. Din simplul motiv ca m-au scos din sarite ratingurile de pe mai toate siteurile: IMDb, Metacritic, RT, etc + vreo doua mini-reviews peste care m-am uitat dupa ca sa imi dau seama daca n-am vazut alt film. Si nu pot sa zic ca e din cauza ca ma asteptam la mai mult (desi ma asteptam la mai mult ..). Nici din cauza ca avand in vedere ca e vorba de o productie asiatica (japoneza mai exact), avem elemente care tin de cultura specifica care se reflecta in script, atmosfera, etc, iar pentru cineva mai din vest pot sa para usor exagerate sau stupide. Am trecut de nu stiu cate ori peste asa ceva si cum am scris (chiar recent) am o parere in general buna despre cinemaul din est (chiar mai buna decat despre cel european). Dar "13 Assassins" e pur si simplu un film slab.

Vreo doua cuvinte legate de subiect. Avem o actiune plasata presupun pe undeva la inceput de secol 19 in partea finala a erei shogunatului (daca se poate numi asa) din Japonia. Perioada destul de linistita politic, cel putin dupa film, in sensul de fara conflicte armate. Chestie care se pare ca plictiseste pe unul din lorzii numiti in fruntea unei provincii, mai ales ca respectivul individ ar putea ocupa cu succes un loc cat mai intunecat si izolat intr-un sanatoriu, dat fiind dementa si sadismul de care da dovada. Apropo de asta, prima parte a filmului ofera cateva scene rated R ca duritate vizuala (care poate ar fi avut ceva sens daca ar fi fost ceva de capul filmului mai departe ... asa insa dupa mine intra la categoria violenta gratuita). Continuand .. avand in vedere ca individul e numit in functie de shogun, se pare ca mai nimeni nu poate sa faca nimic .. oficial .. Neoficial insa avem o adunatura de 12 samurai + inca un personaj mai pitoresc care se adauga la grup, ce decid ca e timpul ca lucrurile sa fie puse in ordine = cum sugereaza si titlul, ajung sa pregateasca o tentativa de asasinat. Nu stiu daca e cazul sa mai dau detalii pentru ca deja am zis cam tot. Nu prea mai e nimic in subiect in afara de asta, jumatate de film e intriga = complotul = ce-i mai sus, jumatate de film e executia planului, deci ...

Filmul e de buget redus in primul rand, sau cel putin asa pare (sincer cred ca pare chiar mai low decat e in realitate, ceea ce deja zice ceva). Imaginea, montajul si partea de sunet is normale. Nu pot sa zic proaste, dar nu ai absolut nimic care sa merite remarcat. Ceea ce e de fapt un minus, pentru ca e un film care ar fi avut potential macar aici daca la story nu prea. Ca desfasurare e peste 90% outdoors si ai multa actiune in sensul pur al cuvantului. Ca script, pe langa ca nu ai cine stie ce complexitate a povestii, trecand si peste ceva clisee care hai sa zicem ca ar fi tipice zonei, culturii, etc ... cel putin in ce priveste partea luptei finale, dupa mine e foarte foarte slab. In primul rand partea asta e exagerat de lunga, si in principal de asta ma si opresc la ea (mai ales ca mai e si laudata ici si colo ..). Dupa mine pe langa ca e lunga e si absolut cretina si ca script si regizata in multe puncte. Avem decizii ultra-stupide chiar si pentru cineva care are chef sa moara onorabil = eroic in lupta (da' cam uita ca primul scop totusi e sa scape natia de un tiran) de genul "e cam plictisitor sa killarim inamicul de la inaltime cu sageti, ia hai sa vedem cum e sa fii inconjurat de zece bad guys" (macar daca s-ar fi terminat sagetile...). Dupa care avem faze care par desprinse dintr-un film made in Hong Kong de serie B cand aia zece parca is intelesi sa atace pe rand (nu de alta, da sa fie totusi fair ..) - iar aici mai e si vizibil (ai cel putin doua scene cand inamicul sta cu sulita pregatita in spatele unui samurai si se uita dupa randunici ...). Avem numere astronomice de bad guys care curg suvoaie (aia zece is de fapt cam douazeci), si poate n-ar fi o problema daca nu s-ar zice la un moment dat (de parca am fi pe stadion si avem tabela de scor) ca mai sunt 130 din peste 200 de trimis la cele vesnice.

Poate totusi s-ar putea trece cumva peste tot ce e negativ mai sus ... dar problema e ca nu vad mai nimic de apreciat. Singurul loc care e ok e capitolul actori, dar ce folos cand cu doua, trei exceptii personajele n-au nici o constructie in script. Ai 13 asasini, pe care la sfarsit nici macar n-ai sa-i poti enumera probabil integral = o parte din ei nu au nici o prezenta in film in afara de vreo doua replici in timpul luptei de final. In continuare stau si ma intreb, cum naiba se poate compara ce vezi aici cu filmele facute de Kurosawa, una din ideile care le-am vazut prin cele doua reviews care pentru mine au pus capac la ratinguri. Well, don't know .. Cu greu ..

Rating: 2 out of 5




duminică, 1 mai 2011

Source Code (2011)




"Source Code" este cred filmul cu cel mai cretin titlu pe care l-am vazut in ultimii 10 ani, ca sa nu exagerez si sa zic vreodata (atat de prost incat cred ca e prima data cand prefer varianta romaneasca de traducere = "Transfer de identitate"), iar trailerul il urmeaza indeaproape. Pesemne de acolo si impresia care mi-a facut-o, adica ma asteptam la o stupizenie unde sa dau ochii peste cap o data la 5 minute, iar ce am vazut a fost suficient de diferit ca probabil sa-mi para mai bun decat e. So ...

Ideea de inceput e destul de simpla. Avem un tren care merge spre Chicago si la un moment dat face Bum ! = undeva la bord e o bomba. Chestie care s-a intamplat, a fost anuntata ca avanpremiera pentru un atac terorist la scara ceva mai larga (= de la un tren, la tot orasul) .. si care e investigata de US Army cu ultima tehnologie ultrasecreta aflata in dotare .. the "source code" .. (again, alegere de nume care e probabil cea mai proasta parte din film). Ce-i codul asta sursa ? .. aparent posibilitatea ca un individ sa retraiasca mental ultimele 8 minute din viata altui individ = ca sa fiu mai la obiect - memoria pe termen scurt din creierul decedatului. Asa ajungem in situatia de start a filmului, cand un pilot al US Air Force se trezeste inchis intr-o capsula, cu misiunea de a exploda in trenul cu pricina unde retraieste ultimele momente din viata unui pasager, pana ce reuseste in cele 8 minute sa isi dea seama cine e autorul atentatului.

De la ce e mai sus, filmul devine din ce in ce mai complex. Ce-i interesant e ca nu-si propune sa-ti dea prea multe explicatii. N-as vrea sa spun mai multe ca sa nu stric nimic din ce ai de vazut, si nu stiu cat o sa se inteleaga asa din ce mai scriu mai departe, dar ... Ma rog, e destul de evident in final cam cum stau lucrurile, nu insa si foarte clar de ce = esti lasat liber sa iti oferi tu elementele de legatura, ceea ce cred ca e cel mai bine. N-o sa zic decat ca ideea principala e ca ceea ce vezi nu-i atat time related cat space related (sau nu doar time related pentru ca si aici e loc de interpretari). Iar mai departe poti sa incerci sa legi tu ce vezi, cum crezi. Ca interpretare personala ( care vine din niste idei de short stories :) care tot asteapta sa fie terminate ...) si de dragul discutiei, sa zicem ca premisa ca "u're soul" or smth like this is not dead when you're dead. Ce-mi da mie filmul (sau mai exact nu-mi da ca nu zice cum .. dar presupune ca exista) e o solutie ipotetica la problema cum legi "your soul" de "your body" sau ca sa fiu mai exact de "your late brain" = ca "your soul" sa n-o ia exact de la 0 .. neurologic vorbind :). Dar cum am zis e o interpretare personala si nu prea am nici timp, nici chef s-o discut acum ... let's go back la chestii mai concrete.

Cum am zis mai sus n-o sa ai parte de prea multe interpretari explicite (ma rog, mai deep = de finete) in film - in mare e vorba de just facts si pe masura ce filmul evolueaza ti se da incet incet mai multa informatie = tot actual facts legat de cum sta treaba. Daca ti s-ar zice tot din start probabil ar fi mai neclar (decat e la final :) ) deci eu personal cred ca e foarte bine lucrat ca script asa cum e = (light spoiler) dezvaluind gradual elementele a ceea ce pana la urma nu-i decat contextul de inceput. Chestia e ca in stilul asta la care se adauga si actiunea repetitiva, rezultatul ar fi un pic cam .. rece daca nu chiar si plicticos pana la un punct, asa ca mai avem si un strop de love story in script, care mai adauga un pic de caldura (pe langa cea degajata de explozie). Concluzia mea e deci ca scriptul e excelent scris (mai ales ca vine din partea cuiva care nu prea are altceva in portofoliu decat .. "Species" 3 si 4), la care se adauga si regia - Duncan Jones ("Moon"). Altceva in afara de asta insa nu prea e de remarcat. Imagine, sound, efecte, chiar si acting .. totul e .. hai sa zicem normal level, nothing impressive. Si sincer sa fiu, se simte ca lipseste = ar fi avut potential de film de top daca ar fi punctat macar la una din astea, asa insa ..

Rating: 4 out of 5





PS: Did I tell you that the trailer sounds .. plain dumb ? ...