sâmbătă, 7 mai 2011

13 Assassins (2010)




In general incerc sa scriu despre filme pentru care merita de la cat de cat la cat mai mult recomandate a fi vazute. Exceptii apar cand nu apuc sa vad ceva care sa se incadreze in zona asta. Azi fac o exceptie de la exceptie, si desi probabil (de fapt sigur ..) as putea gasi un subiect mai sus valoric am ales optiunea pentru o intrare cu rol de anti-recomandare. Din simplul motiv ca m-au scos din sarite ratingurile de pe mai toate siteurile: IMDb, Metacritic, RT, etc + vreo doua mini-reviews peste care m-am uitat dupa ca sa imi dau seama daca n-am vazut alt film. Si nu pot sa zic ca e din cauza ca ma asteptam la mai mult (desi ma asteptam la mai mult ..). Nici din cauza ca avand in vedere ca e vorba de o productie asiatica (japoneza mai exact), avem elemente care tin de cultura specifica care se reflecta in script, atmosfera, etc, iar pentru cineva mai din vest pot sa para usor exagerate sau stupide. Am trecut de nu stiu cate ori peste asa ceva si cum am scris (chiar recent) am o parere in general buna despre cinemaul din est (chiar mai buna decat despre cel european). Dar "13 Assassins" e pur si simplu un film slab.

Vreo doua cuvinte legate de subiect. Avem o actiune plasata presupun pe undeva la inceput de secol 19 in partea finala a erei shogunatului (daca se poate numi asa) din Japonia. Perioada destul de linistita politic, cel putin dupa film, in sensul de fara conflicte armate. Chestie care se pare ca plictiseste pe unul din lorzii numiti in fruntea unei provincii, mai ales ca respectivul individ ar putea ocupa cu succes un loc cat mai intunecat si izolat intr-un sanatoriu, dat fiind dementa si sadismul de care da dovada. Apropo de asta, prima parte a filmului ofera cateva scene rated R ca duritate vizuala (care poate ar fi avut ceva sens daca ar fi fost ceva de capul filmului mai departe ... asa insa dupa mine intra la categoria violenta gratuita). Continuand .. avand in vedere ca individul e numit in functie de shogun, se pare ca mai nimeni nu poate sa faca nimic .. oficial .. Neoficial insa avem o adunatura de 12 samurai + inca un personaj mai pitoresc care se adauga la grup, ce decid ca e timpul ca lucrurile sa fie puse in ordine = cum sugereaza si titlul, ajung sa pregateasca o tentativa de asasinat. Nu stiu daca e cazul sa mai dau detalii pentru ca deja am zis cam tot. Nu prea mai e nimic in subiect in afara de asta, jumatate de film e intriga = complotul = ce-i mai sus, jumatate de film e executia planului, deci ...

Filmul e de buget redus in primul rand, sau cel putin asa pare (sincer cred ca pare chiar mai low decat e in realitate, ceea ce deja zice ceva). Imaginea, montajul si partea de sunet is normale. Nu pot sa zic proaste, dar nu ai absolut nimic care sa merite remarcat. Ceea ce e de fapt un minus, pentru ca e un film care ar fi avut potential macar aici daca la story nu prea. Ca desfasurare e peste 90% outdoors si ai multa actiune in sensul pur al cuvantului. Ca script, pe langa ca nu ai cine stie ce complexitate a povestii, trecand si peste ceva clisee care hai sa zicem ca ar fi tipice zonei, culturii, etc ... cel putin in ce priveste partea luptei finale, dupa mine e foarte foarte slab. In primul rand partea asta e exagerat de lunga, si in principal de asta ma si opresc la ea (mai ales ca mai e si laudata ici si colo ..). Dupa mine pe langa ca e lunga e si absolut cretina si ca script si regizata in multe puncte. Avem decizii ultra-stupide chiar si pentru cineva care are chef sa moara onorabil = eroic in lupta (da' cam uita ca primul scop totusi e sa scape natia de un tiran) de genul "e cam plictisitor sa killarim inamicul de la inaltime cu sageti, ia hai sa vedem cum e sa fii inconjurat de zece bad guys" (macar daca s-ar fi terminat sagetile...). Dupa care avem faze care par desprinse dintr-un film made in Hong Kong de serie B cand aia zece parca is intelesi sa atace pe rand (nu de alta, da sa fie totusi fair ..) - iar aici mai e si vizibil (ai cel putin doua scene cand inamicul sta cu sulita pregatita in spatele unui samurai si se uita dupa randunici ...). Avem numere astronomice de bad guys care curg suvoaie (aia zece is de fapt cam douazeci), si poate n-ar fi o problema daca nu s-ar zice la un moment dat (de parca am fi pe stadion si avem tabela de scor) ca mai sunt 130 din peste 200 de trimis la cele vesnice.

Poate totusi s-ar putea trece cumva peste tot ce e negativ mai sus ... dar problema e ca nu vad mai nimic de apreciat. Singurul loc care e ok e capitolul actori, dar ce folos cand cu doua, trei exceptii personajele n-au nici o constructie in script. Ai 13 asasini, pe care la sfarsit nici macar n-ai sa-i poti enumera probabil integral = o parte din ei nu au nici o prezenta in film in afara de vreo doua replici in timpul luptei de final. In continuare stau si ma intreb, cum naiba se poate compara ce vezi aici cu filmele facute de Kurosawa, una din ideile care le-am vazut prin cele doua reviews care pentru mine au pus capac la ratinguri. Well, don't know .. Cu greu ..

Rating: 2 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu