duminică, 1 mai 2011

Source Code (2011)




"Source Code" este cred filmul cu cel mai cretin titlu pe care l-am vazut in ultimii 10 ani, ca sa nu exagerez si sa zic vreodata (atat de prost incat cred ca e prima data cand prefer varianta romaneasca de traducere = "Transfer de identitate"), iar trailerul il urmeaza indeaproape. Pesemne de acolo si impresia care mi-a facut-o, adica ma asteptam la o stupizenie unde sa dau ochii peste cap o data la 5 minute, iar ce am vazut a fost suficient de diferit ca probabil sa-mi para mai bun decat e. So ...

Ideea de inceput e destul de simpla. Avem un tren care merge spre Chicago si la un moment dat face Bum ! = undeva la bord e o bomba. Chestie care s-a intamplat, a fost anuntata ca avanpremiera pentru un atac terorist la scara ceva mai larga (= de la un tren, la tot orasul) .. si care e investigata de US Army cu ultima tehnologie ultrasecreta aflata in dotare .. the "source code" .. (again, alegere de nume care e probabil cea mai proasta parte din film). Ce-i codul asta sursa ? .. aparent posibilitatea ca un individ sa retraiasca mental ultimele 8 minute din viata altui individ = ca sa fiu mai la obiect - memoria pe termen scurt din creierul decedatului. Asa ajungem in situatia de start a filmului, cand un pilot al US Air Force se trezeste inchis intr-o capsula, cu misiunea de a exploda in trenul cu pricina unde retraieste ultimele momente din viata unui pasager, pana ce reuseste in cele 8 minute sa isi dea seama cine e autorul atentatului.

De la ce e mai sus, filmul devine din ce in ce mai complex. Ce-i interesant e ca nu-si propune sa-ti dea prea multe explicatii. N-as vrea sa spun mai multe ca sa nu stric nimic din ce ai de vazut, si nu stiu cat o sa se inteleaga asa din ce mai scriu mai departe, dar ... Ma rog, e destul de evident in final cam cum stau lucrurile, nu insa si foarte clar de ce = esti lasat liber sa iti oferi tu elementele de legatura, ceea ce cred ca e cel mai bine. N-o sa zic decat ca ideea principala e ca ceea ce vezi nu-i atat time related cat space related (sau nu doar time related pentru ca si aici e loc de interpretari). Iar mai departe poti sa incerci sa legi tu ce vezi, cum crezi. Ca interpretare personala ( care vine din niste idei de short stories :) care tot asteapta sa fie terminate ...) si de dragul discutiei, sa zicem ca premisa ca "u're soul" or smth like this is not dead when you're dead. Ce-mi da mie filmul (sau mai exact nu-mi da ca nu zice cum .. dar presupune ca exista) e o solutie ipotetica la problema cum legi "your soul" de "your body" sau ca sa fiu mai exact de "your late brain" = ca "your soul" sa n-o ia exact de la 0 .. neurologic vorbind :). Dar cum am zis e o interpretare personala si nu prea am nici timp, nici chef s-o discut acum ... let's go back la chestii mai concrete.

Cum am zis mai sus n-o sa ai parte de prea multe interpretari explicite (ma rog, mai deep = de finete) in film - in mare e vorba de just facts si pe masura ce filmul evolueaza ti se da incet incet mai multa informatie = tot actual facts legat de cum sta treaba. Daca ti s-ar zice tot din start probabil ar fi mai neclar (decat e la final :) ) deci eu personal cred ca e foarte bine lucrat ca script asa cum e = (light spoiler) dezvaluind gradual elementele a ceea ce pana la urma nu-i decat contextul de inceput. Chestia e ca in stilul asta la care se adauga si actiunea repetitiva, rezultatul ar fi un pic cam .. rece daca nu chiar si plicticos pana la un punct, asa ca mai avem si un strop de love story in script, care mai adauga un pic de caldura (pe langa cea degajata de explozie). Concluzia mea e deci ca scriptul e excelent scris (mai ales ca vine din partea cuiva care nu prea are altceva in portofoliu decat .. "Species" 3 si 4), la care se adauga si regia - Duncan Jones ("Moon"). Altceva in afara de asta insa nu prea e de remarcat. Imagine, sound, efecte, chiar si acting .. totul e .. hai sa zicem normal level, nothing impressive. Si sincer sa fiu, se simte ca lipseste = ar fi avut potential de film de top daca ar fi punctat macar la una din astea, asa insa ..

Rating: 4 out of 5





PS: Did I tell you that the trailer sounds .. plain dumb ? ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu