duminică, 29 aprilie 2012

Hodejegerne (2011)



Nu vad foarte des filme produse prin tarile nordice, dar experientele mele de pana in prezent ma fac sa cred ca sunt ceva mai in aceeasi lungime de unde cu ce exporta Suedia decat cu ce iese din Norvegia. Dupa mine e o diferenta imensa ca stil intre cinematografia norvegiana fata de cea suedeza. Dar oi fi avand si eu un talent mai aparte in a alege titlurile. Ceea ce e foarte posibil. Conform a ce am apucat sa vad in ultimii ani pe-acolo Mos Craciun e un demon din adancuri ("Rare Exports" - pe asta cred ca l-am sarit de pe blog), zonele rurale sunt bantuite de troli ("Trollhunter" - discutat cu nu multa vreme in urma) iar concurenta intre producatorii de tehnologie GPS e atat de feroce ca se lasa cu muscaturi de pitbul ("Hodejegerne" - aici de fata). Dar cum ziceam problema e de stil, nu de subiect. Adica eu zic ca is suficient de deschis la cap sa nu refuz nici un story oricat de weird ar suna (ba chiar din contra - it's a story - weirdness makes it more original). Problema e cum e tratata. Ma rog .. deja incep sa filosofez, si oricum ce-avem aici merita vazut, asa ca hai la subiect totusi.

Personajul principal in istorioara de fata e un angajat de top intr-o firma de resurse umane. Un "headhunter" mai exact - varianta engleza (pluralul) pentru titlul filmului ca am uitat sa mentionez. Respectivul individ duce o viata undeva la nush cate nivele peste ce i-ar permite leafa lunara, avand rate imense la casa de lux, o blonda inalta ca nevasta pe care o rasfata cu bijuterii, o amanta (la care renunta destul de rapid, dar are locul ei in film), un Lexus in garaj, si .. o gramada de stress sa nu piarda tot ce are .. plus ceva complexe ca sa suplimenteze asta, plecand de la inaltimea de 1.68 metri de care se plange in continuu in monologurile narative din film. Secretul pentru mentinerea traiului respectiv e ocupatia numarul doi a personajului descris mai sus = hot de tablouri in timpul liber. Iar cum meseria numarul unu impune in interviuri aflarea de amanunte despre viitorii angajati cum ar fi daca printre hobbyuri se numara si colectiile de arta plastica sau daca sunt iubitori de animale (a se citi: au caine pe-acasa), activitatile omului nostru se sincronizeaza de minune. Pana cand ia decizia nefericita sa viziteze (neinvitat, of course) si apartamentul unui potential viitor angajat pe o pozitie de conducere intr-un conglomerat specializat pe tehnologii GPS. Care potential viitor angajat pare-se are un trecut destul de tensionat in fortele speciale inainte sa se decida la o cariera de business .. Dar cum tabloul e un Rubens, omul nostru se hotaraste ca merita riscul .. Mai departe, in film ;) ...

E evident ca finalul e unul surprinzator. Ma rog, daca n-ar fi evident probabil am avea cel mult o productie acceptabila de actiune. Asa insa lucrurile is un pic mai complicate. In primul rand, ideea e ca filmul e lucrat de asa natura incat n-ai nici o empatie initial cu personajul principal (well .. poate or fi si exceptii .. dar ideea generala asta e - omuletul e hot, arogant, frustrat, cinic, infidel, rece, si tot tacamul, deci scriptul nu prea vizeaza ca spectatorul sa vibreze la belelele in care intra). Problema insa vine de la faptul ca nici n-ai alt personaj "pozitiv" ca sa zic asa. Pana la urma insa lucrurile se schimba .. oarecum .. fara sa intru in foarte multe detalii .. Finalul salveaza mult. Desi la cat de unexpected e pare cam tras de coada, si mai sunt si alte parti din script care dupa mine is cam .. "ireale" (io stiu, poate pentru Norvegia or intra la common sense). Pe de alta parte nu pot sa nu remarc niste ironii fine, plecand de la titlu si ocupatia personajului principal si pozitiile in care ajunge, pana la cei 1.68m inaltime care se dovedesc a fi vitali in cateva puncte. Well, overall am fost mult mai placut impresionat decat ce am vazut made in Norway pana acu, dar pentru genul asta de film parca tot mi-a lipsit senzatia aia de "be supportive" in subconstient fata de "the good guy".

Rating (it's complicated):
3 out of 5 - overall movie making & the script
4 out of 5 - story & acting
5 out of 5 - the scene missing in the trailer ;) after the truck hit - very powerful

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu