miercuri, 15 februarie 2012

Oscar 2012 - Art Direction



Saptamana asta intentionez sa fac un maraton de intrari (cel putin relativ la frecventa obisnuita de 1/week) in ciuda faptului ca numai timp de asa ceva n-am (da' evident iar ma plang la inceput de postare, I'll do that forever - sau cel putin pana ma pensionez, live with it :p). Sa trec mai rapid la subiect totusi .. azi art direction aka production design & set decoration aka pe scurt .. de fapt ca sa nu mai stau sa mai explic ca anii trecuti ca dupa cum ziceam I have no time o dau pe citate:

" From early in pre-production, the production designer collaborates with the director and director of photography to establish the visual feel and specific aesthetic needs of the project. The production designer guides key staff in other departments such as the costume designer, the key hair and make-up stylists, the special effects director and the locations manager (among others) to establish a unified visual appearance to the film. " (from Wikipedia)

.. cu un accent aparte pe partea de scenografie (decoruri, recuzita, etc) in ce priveste categoria de la Oscar. So, ce nominalizari avem ..

In "The Artist" partea asta e axata pe atmosfera de Hollywood anii '20 - '30 = locatiile + platourile de filmare includ .. alte platouri de filmare, strazi cu aerul perioadei respective (= masini, magazine, etc), cinematografe, samd, etc . Ce se vrea pana la urma nu e doar un look & feel identic cu perioada respectiva ci mai mult ceva care sa para ca fiind si din filmele perioadei respective, si eu zic ca reuseste destul de bine. Pentru preferintele mele ar fi cam al doilea insa aici, la o diferenta totusi de top of the list ..







Ultimul "Harry Potter" sta excelent pe partea de art direction, dar e suplimentat si suficient de VFX (si ma refer la cele clasice, nu doar la CGI) ca sa nu prea stii pe unde incepe una si se termina cealalta. In plus desi esti tentat sa zici ca fiind ultimul din serie e cel mai bun din toate la capitolul asta parca n-as baga mana in foc. Dar evident din restul de sapte e greu sa mai triez in memorie ce si unde am vazut ...







"Hugo" drept castigator la art direction cred ca e cea mai sigura predictie care o pot face anul asta (chiar mai sigura decat coloana sonora de tura trecuta). Iar dupa mine e pe buna dreptate fiindca ce a reusit cuplul Dante Ferretti & Francesca LoSchiavo aici e absolut incantator. Acum nu mai stiu cati ani ( nu foarte multi ca n-am blog asa vechi :) ) tin si acum minte ca in intrarile Oscar related apreciam partea de art direction pentru Sweeney Todd (same people & they won). Ce vezi aici e peste ce a fost acolo. Gara, Parisul de inceput de secol XX, studioul lui Melies, ceasurile, si multe altele practic formeaza dupa mine mai mult de doua treimi din ce tine de feeling in filmul asta. Dar probabil e mai bine sa las scrisul si sa las clipul de mai jos care include un scurt rezumat sa arate vizual ce ti se ofera.







Am terminat (alfabetic si nu numai) cu top of the list. Trecem la outsideri cu "Midnight in Paris" care ca si "Hugo" are (daca as fi rau as putea zice comparativ ca dezavantaj) locatia de desfasurare tot in Paris (obviously ...). Woody Allen aduce un pic de fantasy in comicul social caracteristic, rezultatul fiind un story in care un scenarist cu ambitii de romancier plecat in vacanta cu logodnica si viitorii socri, face seara de seara o trecere (a la Eliade) undeva in alta zona temporala. More about this cand ajungem la best movie nominees ca a bifat si acolo. Pe partea de art direction nu avem ceva teribil de spectaculos (= nici la fel de original ca in "The Artist", nici la fel de variat ca in "Harry Potter", iar de "Hugo" nu mai zic). Bine, nici filmul nu o cere. Rezultatul insa e decent, la nivel de interioare, strazi, etc fiind placut ochiului iar personal pot sa zic ca spre deosebire de alte categorii unde am ramas cu multe "?" aici am agreat toate nominalizarile.







"War Horse" incheie lista la art direction care aici dupa mine are focusul mai mult pe location setting, fiind un film care are desfasurarea mai mult de 80% la suta in aer liber (filmat pare-se aproape integral in UK). In afara de asta avem recuzita specifica primului razboi mondial .. arme .. tunuri .. si alte arme .. Cam atat ..







Next time = very soon -> film editing ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu