vineri, 16 noiembrie 2007

The Jacket (2005)




Uffff... A fost o surpriza mai mult neplacuta decat placuta cand l-am vazut prima data... De ce ? Pentru ca de atunci incoace ma tot oftic cand ma gandesc la "The Jacket" ... De ce ? Pentru ca de doi ani si mai bine am o tema pentru un script pe care nu reusesc s-o pun pe foaie, si am ramas perplex cand am vazut cam 70% din ea aici ca idee de fond :( ... De ce a fost o surpriza partial placuta ? Cred ca e evident dupa fraza de mai inainte... E inutil sa comentez ceva legat de scenariul filmului. Daca as tranti un calificativ mai mult decat hiperbolizant referitor la acesta as fi subiectiv 200% asa ca ma abtin. Totusi... e o tema ce are multe similaritati cu "Donnie Darko" dar nu e chiar acelasi lucru... Nu o sa dezvolt sau sa interpretez pentru ca n-am chef sa ajung la ideea de fond. (Toate parerile din postul anterior referitor la interpretare sunt pe o alta directie... in cea mai mare masura... so.. nu e aia ideea de fond cu care bat campii aici) Si asta e un film greu. Si asta poate avea mai multe interpretari... In fine, ma abtin tura asta, as putea scrie mai mult decat toate posturile de pana acum la un loc, ma opresc aici cu partea asta si trec la tehnica + other stuff.

Film cu buget mic. Cred ca a fost un efort comun = fiecare a pus cate ceva si a iesit filmul. Cel putin asa reiese daca arunci un ochi pe lista de producers, co-producers, executive producers... Is aproape 20 cred. Mai mult de 4-5 locatii de filmare nu cred ca s-au folosit. Distributia e cred mai restransa ca numarul de producatori dar apar cateva nume cunoscute. De remarcat in special Adrien Brody caruia ii vine ca turnat rolul principal. N-am reusit sa vad inca "The Pianist", dar nu stiu cat e vorba de interpretare aici cat mai mult de aerul care il degaja personajul parca pierdut in spatiu la propriu si la figurat uneori. Kris Kristofferson e alt nume de mentionat din perpectiva distributiei, cu un rol perfect in antiteza completa cu cel de mai sus, rece, calculat, rational (chiar in scena in care in care e pus in fata trecutului intr-un mod complet iesit din comun, parca trateaza ce e in fata sa ca pe o simpla iluzie sau amintire care va trece imediat si nimic mai mult... ma rog, scena se poate interpreta efectiv asa, da am zis ca nu fac interpretari - si oricum asta ar fi una proasta ). Montaj super fain. Flashbackurile rapide, modul in care e legat tot filmul - compunerea secventelor de scene (nu ma refer la scenariu), etc + plasarea temporala nu neaparat in preajma Craciunului ci simplul fapt ca se petrece iarna = gives a bit of "magic" to it (daca e nevoie de explicatii - fara absolut nici o legatura directa cu filmul de fata - think of "Shining" facand abstractie de subiect cu partea de izolare, cam cum s-ar fi simtit ca atmosfera daca era vara si nu iarna), toate astea sustin senzatia de atemporal.

(Very Big Spoiler - See the movie first

Deleted scenes & alternate endings + others here: http://youtube.com/watch?v=5qQ5vzoKc00&feature=related

Sincer as fi preferat unul din finalurile de acolo. Ramaneam cu mult mai mult din ideea aia de fond just for me :-p. Daca mai cautati gasiti si originalul pe-acolo...)

Changing the future can be nice...

Changing the past is nicer... you change the present and the future...

(Nu... nu-i ideea de fond... :) cel putin nu aia care o vad eu... e o paralela posibila cu filmul dinainte)

Rating: Very Good

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu