marți, 13 noiembrie 2007

Braveheart (1995)




Mi-e imposibil sa nu fiu subiectiv relativ la filmul asta - ma leaga multe amintiri de perioada cand l-am vazut, cand l-am revazut, etc... - asa ca o sa incerc sa-mi scurtez cat de cat comentariile. Din punctul meu de vedere este probabil unul din cele mai bune filme ever made in ceea ce priveste montajul video (Edward Rosenblum - lucreaza in general cu Edward Zwick: "Glory", "The Last Samurai" - unde se pot observa apropo si similaritati cu "Braveheart", "Blood Diamond", etc). (Spoilers ahead) Pur si simplu bucata de 20-30 de secunde dupa arhicunoscutul "Freedoooooooooom!" din final, toata secventa de cadre in slow-motion, securea care pica si parca nu mai ajunge la capat, naframa care e lasata sa cada avand pe fundal un cer albastru in contre-jour, ambele cadre filmate in racursi (raking angle or bottom to top mai pe romaneste.. :) ) - se poate face o paralela intre ele da' deja ma lungesc -, si toate celelalte duc bucatica asta undeva sus de tot in ce am vazut pana acum. Pe langa latura istorica filmul are si o parte romantica punctata superb in partea asta de montaj. N-o sa fac o analiza deep acum, fiecare poate interpreta cum vrea :). Evident e vorba si de imagine (John Toll - also "Legends of the Fall") dar ma refer in special la secventa de cadre. In plus, in general montajul si imaginea in tot filmul e ok, nu e vorba numai de secventa asta. Ma rog, e posibil sa fiu si subiectiv pentru ca in general imi place cand vad ceva in slow motion, dar mai depinde si ce. Aici nu apare foarte des, dar apare cand trebuie, pur si simplu puncteaza cateva momente foarte bine, n-o sa fac referire acuma la care sunt. Mai trebuie tinut cont ca e un slow motion de '95, bullet timeu' din "Matrix" nu aparuse inca. Ca sa inchei cu montajul nici sunetul nu sta rau. Sincer nu cred ca e la nivelul LOTR 1 sau "The 13th Warrior" (vezi postul anterior) dar e destul de sus fata de o gramada de alte filme (in general cu tema istorica) in care apar secvente de lupta la scara larga ca sa zic asa.

N-am considerat niciodata pe Mel Gibson ca fiind cine stie ce actor dar in ce priveste regia de film cred ca e in mod sigur pe undeva in top five directors in ce ma priveste, indiferent de cat de crazy e considerat sau cate kilograme de blood/movie exista (tot cresc by the way... "Braveheart" -> "The Passion" -> "Apocalypto"). E un film intens cap-coada, ca mai toate pe care si-a pus amprenta, nu ai lungimi, nu adormi la el, scenele nu sunt prea lungi, exista alternanta cat se poate de ok intre cele in care il au in prim plan pe William Wallace si cele legate de Edward Longshanks sau altele. Toate astea nu tin numai de montaj si de scenariu, daca ar fi asa, regizorul n-ar prea avea multe de facut.

In ce priveste distributia cred ca e un film in care multi din actori au facut rolul vietii lor pana la acest moment. Patrick McGoohan ca Edward Longshanks, nume destul de necunoscut probabil e cel mai bun exemplu. In rest ar mai fi de remarcat Angus Macfayden (Robert de Bruce) care practic cu Braveheart s-a lansat, Brendan Gleeson (Hamish) si mai ales David O'Hara care face un rol superb ca imagine de "mad irishman", si ar mai fi si altii. Aparitia lui Ian Bannen sub masca lui Robert Bruce senior e iar un punct de remarcat. Cum am zis mai sus Mel Gibson nu e foarte sus ca actor din punctul meu de vedere dar aici e ok (doar ok, nothing more).

In final n-am cum sa nu amintesc de coloana sonora superba semnata James Horner dar iar si aici am un punct subiectiv fata de cimpoiul scotian :) + alte influente celtice. Oricum ca fapt divers se pot observa similaritati intre coloana sonora de aici si anumite bucati din cea de pe Titanic deci daca v-a placut una sigur o sa va placa si cealalta.

"In the year of Our Lord 1314, patriots of Scotland, starving and outnumbered, charged the fields of Bannockburn. They fought like warrior poets. They fought like Scotsmen and won their freedom. Forever!"

Rating: Very Good

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu