sâmbătă, 17 noiembrie 2007

Stardust (2007)




Ok.. Finished with my current top 5... Starting with more recent viewed stuff...

Am vazut destul de multe filme de cand ma stiu (a fost chiar o vreme cand vedeam cam 1/zi in medie, film - nu episod de serial... eh... nice times...) si am ajuns din cauza asta destul de greu de multumit. Nu prea mai vad chestii originale ca script... iar in ce priveste realizarea tehnica, gramezile de CGI prezente cam oriunde nu salveaza totdeauna un scenariu prost sau imaginea nelucrata deloc, si altele. De prin ianuarie-februarie cand am vazut "The Prestige" si "The Jacket", n-am mai prins vreun film care sa ma impresioneze cine stie ce (adevarul e ca nici n-am reusit sa vad prea multe anul curent). Din cauza asta "Stardust" vazut cam acum vreo luna a fost o surpriza chiar foarte placuta.

Filmul e un fantasy iesit un pic din tiparele de gen din ultimul timp = univers cu goblini, orci, trolli, elfi si alte rase, din care punct de vedere tinde mai mult spre un basm clasic (Hauff, Andersen, Ispirescu, 1001 nopti, etc) unde e vorba de o tara peste x mari si y tari in care domnea un imparat care avea z fii, samd, etc. N-o sa intru in detalii relativ la scenariu pentru ca nu vreau sa divulg nimic. O sa ma rezum la faptul ca la baza e un story de Neil Gaiman care combina o gramada de elemente de basm + chiar o parte de realitate intr-un rezultat ce sincer, din punctul meu de vedere nu cere absolut nici o interpretare sau analiza de adancime. Pur si simplu trebuie luat asa si vazut asa cum e, ca o poveste. Ai stat vreodata sa faci o analiza de poveste in copilarie ? Probabil, nu. Ai ascultat-o, citit-o, vazut-o ca pe o sursa de divertisment si atata tot. Take this the same way. Ca o nota originala e umorul fin care se simte destul de des in script, si care intareste cred ce am afirmat in frazele precedente. Ca sa inchei relativ la story, daca cineva a vazut "Mirror Mask" - e bazat pe o scriere tot de acelasi autor, si calitativ e la fel sau chiar mai sus (e tot un fantasy, destul de original si destul de deep).

Distributia filmului se remarca prin cateva nume cunoscute care nu dezamagesc: un Robert de Niro intr-un rol de compozitie la care nu v-ati prea astepta (spoiler: ma rog, in functie de cat de convinsi sunteti ca orice rol de capitan temut de corabie ar trebui jucat de Johnny Depp .. nu ca ar face-o rau), Michelle Pfeiffer care revine pe ecran dupa vreo trei ani de pauza aducand un pic aminte de rolul din The Witches of Eastwick, Peter O'Toole intr-un rol relativ scurt dar cu aceeasi charisma ce pare ca devine mai puternica cu cat trec anii, si altii.

N-am vazut filmul in conditii foarte bune deci foarte multe relativ la partea tehnica nu prea pot sa spun. Per ansamblu a fost foarte ok, ca art direction & set decoration (scenografie si locatii) in special. CGI-ul arata superb de asemeni. Incercati sa-l vedeti pe ecran mare din punctul asta de vedere, merita. Coloana sonora in ce ma priveste mi-a placut mult - composer: Ilan Eshkeri. Very Big Spoiler: get a glimpse of it here : http://www.youtube.com/watch?v=0X8_WwmmQ0w. (A compus parte din coloana de pe "Ring of the Nibelungs" productie TV 2004, film cu de altfel un soundtrack superb , including end credits song - Katie Knight Adams - Riding on the Rocks: http://www.youtube.com/watch?v=jPhrPl-EBEY)

(Off-topic: Nu prea am timp sa caut prin alte parti in afara de YouTube, de asta la ce dau link dau in general de acolo; mai exista si alte surse mai bune cred, in special pentru audio stuff)



Don't try to get the meaning... :) Just see the movie

Rating: Very Good

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu