joi, 24 februarie 2011

Oscar 2011 - Directing



Cred ca mai bine decat sa bat campii aiurea cu bla-bla-uri introductive, ar fi sa trec direct la prima nominalizare. Pentru ca in ceea ce priveste cam ce presupune o regie buna e un exemplu excelent - Darren Aronofsky - "Black Swan". Filmul asta poate fi descris pe scurt in trei cuvinte - "symphony of madness" - iar autorul partiturii e regizorul. Dupa mine e clar nominalizarea cu cea mai buna regie. Pacat ca e totusi mai putin apreciata decat alta de aici, si din cauza asta o sa ramana cred doar la nivel de nominalizare. Si inca o data, ma repet la cateva randuri, n-are sens sa bat campii aiurea. Clipul urmator ar trebui sa zica suficient si mai bine:





A doua nominalizare aici e David O. Russell pentru "The Fighter". E unul din cele doua cazuri de anul asta in care regizorul nu-mi suna deloc cunoscut. Si daca ma uit pe IMDb si vad ca ultimul film e de prin 2004 nici nu ma prea mira. In total mai are patru titluri destul de obscure (n-am vazut decat "Three Kings" din ele si asta ar fi se pare si cel mai sus cotat pana acum .. desi e departe de o capodopera). "The Fighter" are o regie ok, am zis-o si cand am scris mai multe despre film. Daca n-ar avea probabil ai adormi la cat de reutilizat e subiectul. Totusi asta n-o scoate din stereotipurile genului. Iar Oscarul o sa ajunga clar in alta parte.





Al doilea regizor de care n-am auzit e Tom Hooper nominalizat pentru "The King's Speech". Ca si in cazul de mai sus, am vazut suficiente drame istorice englezesti care daca le pui la gramada cu filmul de fata, nu stiu daca le-ai putea diferentia prea mult ca regie. E ok, la fel ca mai sus as putea zice suficient de ok ca sa nu te adoarma un subiect care prea multa actiune n-are ... dar e prea ... comuna. Filmul asta e sustinut de Colin Firth in rolul titular si de montaj (video + audio) in special, si cred ca mai putin de regie...





David Fincher probabil o sa ia Oscarul pentru "The Social Network". Din pacate pentru filmografie o sa se intample aici ... din pacate = pentru ca nu e cel mai bun film al sau, si nici macar n-a fost nominalizat pentru cel mai bun film al sau la vremea respectiva = "Fight Club". De fapt am o lista intreaga de filme de Fincher care mi-au placut mai mult ca "The Social Network": "The Game", "Panic Room", pana si "Alien 3" (orice ar zice lumea are un "aer" propriu care il separa de restul si nu in sens negativ). Dar na ... toate astea tin de alte genuri, nu de o adaptare dupa o real story, deci nu cred ca suporta comparatie. Iar ca adaptare dupa o real story nu pot sa zic ca regia nu e buna. Daca nu chiar foarte buna pentru ca incredibil rezultatul a iesit mai putin lent decat prima nominalizare a lui Fincher de acu' doi ani pentru "Benjamin Button" (care dupa mine are un adevarat potential de somnifer). Chestie la care sincer nu ma asteptam avand in vedere baza reala. Raman totusi la preferinta mea pentru "Black Swan" si sper sa vad o surpriza acolo ...





Ultima nominalizare pe lista de regizori are doua nume Joel & Ethan Coen, pentru "True Grit". Desi mi-a placut filmul mult trebuie sa recunosc ca din pdv regizoral nu e cel mai bun film al lor (mult mai bun decat "No Country for Old Men" totusi, si acolo au luat Oscarul). Asta nu inseamna ca regia nu e buna, pentru ca modul cum e dusa toata povestea asta la capat il diferentiaza de ce se vede in mod curent intr-un western obisnuit. Are suficienta originalitate in el. Dar ... la asta contribuie o gramada de factori care or fi influentati de regie, si totusi parca mi se pare ca, spre deosebire de exemplu de "Black Swan", e mai multa pondere individuala din partea directorului de imagine, din partea production designerului, din partea actorilor, etc .. decat o coordonare centralizata.





One more category left & I'm done with the (probably boring) Oscar entries. Guess which one :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu