marți, 15 februarie 2011

Oscar 2011 - Supporting Actors



In general nu-mi prea place sa scriu despre actori pentru ca spre deosebire de restul categoriilor, aici chiar nu prea am altceva decat aprecieri subiective. Ceea ce e un motiv bun sa fiu mai scurt azi, ca si-asa e tarziu si n-am timp de scris :) Anul asta am preferat categoriile de supporting pentru ca la cele de actori principali, lucrurile sunt mai mult decat clare (in plus aici am vazut toate filmele, dincolo nu). Si cum avem o serie de titluri comune, am zis ca merge sa fac ceva economie de timp si sa grupez nominalizatii pe filme. Sa-i dam drumul ...

In "Animal Kingdom" avem o nominalizare pentru rol secundar feminin pentru Jacki Weaver intr-un rol ce aduce un pic a o versiune moderna de Godfather plasata in contextul crimei organizate australiene. Mai exact joaca rolul mamei a unei intregi bande care ia sub aripa ei si pe nepotul ramas orfan. Filmul in sine e unul destul de dur. N-as putea zice ca e si foarte bun, dupa mine fiind prea plin de linii ale actiunii care nu prea au cap si coada. Chestie care personal imi confirma inca o data o parere nu prea grozava despre cinemaul australian. Actorii cred ca sunt cea mai buna parte din film, iar rolul nominalizat e superb jucat. Si cred ca e un motiv suficient de vazut filmul. Nu pot sa zic prea multe ca sa nu dau din desfasurare dar e un punct unde exista o transformare totala de caracter, de la cald la un rece infiorator. Pentru mai multe, see the movie :)





In "The Fighter" avem trei nominalizari la roluri secundare. Doua pentru rol feminin - Amy Adams, prietena boxerului care e personajul principal al filmului si Melissa Leo, mama respectivului. Una pentru rol masculin - Christian Bale, fratele fost boxer, dependent de droguri. Distributia e excelenta, si probabil e cea mai buna a anului. Ambele Oscaruri cred ca o sa ajunga aici. Desi imi place Amy Adams, pentru rol feminin cred ca premiul o sa fie luat de cealalta nominalizata, Melissa Leo care face un rol intr-o oarecare masura asemanator cu cel nominalizat in "Animal Kingdom", adica tot al unei mame care incearca sa ofere o afectiune falsa in spatele careia e o doza considerabila de cinism. Si daca la rol secundar feminin, ar mai putea fi pusa o nominalizare pe lista de posibili favoriti, in ceea ce-l priveste pe Christian Bale nu prea vad cum sa fie vreo surpriza. Am mai scris in intrarea legata de film acum nu foarte mult timp ca e clar cel mai bun rol al carierei. Nu stiu cat de evident e clipul urmator in privinta asta, dar n-am gasit altul care sa includa toti nominalizatii ...





"The Kids Are All Right" e un soi de drama care se vrea comedie (dar nu-i prea iese), care ca subiect are intalnirea a doi copii ai unei perechi de lesbiene cu tatal lor, fost donator de sperma. Mai multe despre film o sa scriu cand o sa ajung la categoria finala (pentru ca da ... a primit si acolo o nominalizare). Aici are o nominalizare pentru actor in rol secundar - Mark Rufallo - tatal. Ce pot sa zic e ca filmul la fel ca si in cazurile de mai sus, si la fel ca si "The King's Speech" are punctul forte la capitolul actori .. si cam atat. Dar nici macar aici nu cred ca ajunge in prima jumatate a nominalizatilor ca potential de prins un Oscar.





"The King's Speech" vine cu doi nominalizati Helena Bonham Carter pentru rolul sotiei regelui George al VI-lea si Geoffrey Rush pentru rolul lui Lionel Logue, fostul actor angajat pentru lectii de dictie. Daca pentru rol feminin cred ca e cea mai slaba nominalizare, mai mult ca sa completeze numarul de cinci, pentru rol masculin probabil e cea mai apropiata de cel ce o sa ia Oscarul. Chiar si asa, cred ca sansele pentru o surpriza de aici sunt foarte mici, castigatorii la actori anul asta cu exceptia rolului secundar feminin fiind destul de clari.





"The Town" e al treilea film de anul asta (celelalte: "Animal Kingdom", "Winter's Bone") care are contextul de desfasurare plasat in jurul unei "familii" de indivizi certati cu legea care de care mai scary si mai infricosator si jucat pe masura. In "The Town" rolul titular pentru tipul asta de caracter ii revine lui Jeremy Renner - fratele de cruce al personajului principal (Ben Affleck) si cel mai violent membru al unei bande din Boston specializate pe jafuri din banci. Filmul e cam la acelasi nivel calitativ cu "Animal Kingdom" dar e .. american = aici the bad guy parca totusi e good guy - dincolo e invers, aici the love story nu se mai termina .. dincolo se termina (nu mai zic mai multe ca dau spoilere), etc. Revenind la nominalizat:





In "True Grit" nominalizata pentru rol secundar e Hailee Steinfeld pentru rolul fetei ce incearca sa-si razbune tatal. O surpriza foarte placuta as putea zice, si cu ceva sanse la Oscar. Dupa cum am spus mai sus, cred ca e singura categorie unde e discutabil cine prinde premiul. Totusi, raman la parerea ca ambele premii ajung la "The Fighter". Dar pana acolo, un clip scurt din "True Grit":





Am ajuns si la ultimul de pe lista - "Winter's Bone". Ca tot ziceam mai sus de surprize placute si aici am avut una. Habar n-aveam cine e John Hawkes pana sa vad filmul asta, care joaca rolul lui Teardrop, unchiul fetei ce-si cauta tatal disparut. Iar avem un rol de tip certat cu legea si iar un caracter destul de scary in aparenta, dar care contrar celor de la nominalizarile pe rol feminin vireaza de la rece absolut spre sentimente mai paterne pe durata filmului. Iar titularul rolului isi face excelent treaba in sensul asta.





That's all in ce priveste categoria asta. Revin la zone unde is ceva mai putin "neautorizat" ca aici data viitoare :) = cinematography

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu