sâmbătă, 7 februarie 2009

Oscar '09 - Music - Original Song

Cum pe moment unul din putinele situri care imi merg la o viteza decenta de acces e YouTube (... just don't ask ...), mi-a venit ideea sa postez o intrare scurta pe directia Oscar '09 nominees legata de o categorie care in general (inclusiv anul asta) ma lasa cam rece: .... Original Song. Cu alte cuvinte, intr-o pauza de injurat ISP-ul, dedicata si testarii latimii de banda pe site-ul mai sus amintit, am aruncat un ochi... sau mai bine zis o ureche... peste urmatoarele nominalizari pe 2009:







"Down to Earth" from "WALL-E"







"Jai Ho" from "Slumdog Millionaire"







"O Saya" from "Slumdog Millionaire"

Pe partea ... sonora ... exista cam patru categorii principale, care in general sunt luate in considerare in evaluarea unui film la mai toate festivalurile de gen (mai exista evaluari specializate pe sound unde sunt o droaie de subcategorii). Doua din cele patru sunt legate de sound in sine - efecte si montaj, iar doua de music - score si ... original song.

Cum ziceam, ultima mentionata, exemplificata mai sus pentru anul curent, in general ma lasa rece... De obicei aici intra melodii de pe coloana sonora a musicalurilor sau a filmelor de animatie in primul rand (this year only one though...). Personal, cel putin la Oscar, totdeauna nominalizarile mi s-au parut cam de umplutura = ca sa mai creeze momente de respiro cand sunt interpretate intre restul categoriilor ... In plus, the Oscar winner tine clar de gustul celor circa 6000 de membri Academiei, care gust la capitolul asta sincer mi se pare cam discutabil (chiar daca e o vorba care zice ca nu se discuta)... si parca are prea putina legatura efectiva in general cu nivelul la care se pliaza respectiva melodie pe o coloana sonora de film... Si chiar si asa, luand-o doar din perspectiva simple tune, fara a relationa cu faptul ca e legata totusi de un film... sunt si eu curios cine mai tine minte/i-a ajuns la urechi altceva din ultimii 10-12 ani... in afara de doua exemple izolate: "May It Be" - Enya from LoTR first part si "My Heart Will Go On" - Celine Dion de pe "Titanic" (si apropo de ce ziceam ... "May It Be" a ramas doar cu nominalizarea)

Ca sa inchei, o intrare deja prea lunga, mai ales ca nu prea aveam de gand sa scriu nik legat de categoria asta... sincer... nu ma prea impresioneaza nimic din cele trei nominalizari... Trebuie totusi sa recunosc ca desi nu prea e genul meu cele de pe "Slumdog Millionaire" sunt lucrate chiar ok la nivel de complexitate negativ = in principiu daca ar fi sa aleg una as merge pe "Jai Ho" (in ciuda faptului ca hindi... alaturi de portugheza e una din limbile a caror sonoritati is in topul celor care le detest). In ce priveste Academia, sincer n-am nici cea mai vaga idee... De fapt.. Avand in vedere ca e Academia -Americana- de Film ma astept sa castige nominalizarea de pe "Wall-E" (Peter Gabriel) dar sper sa ma insel, pentru ca mi se pare cel mult la un nivel mediu...

Back soon cu ceva mai serios si mai movie related = sound editing & mixing

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu