sâmbătă, 26 februarie 2011

Oscar 2011 - Best Picture



Inca dezaprob decizia de anul trecut cand Academia Americana de Film a hotarat sa expandeze nominalizarile pentru cel mai bun film la 10. E doar marketing si nimic altceva. E clar de la o posta ca poti da la o parte din categoria asta titluri care n-au nici o sansa. Dar totusi e si o parte buna. Daca anul trecut au fost filme atat de slabe ca ma mir ca au reusit sa nominalizeze zece, anul asta e cred cel mai bun calitativ din ultimii zece la Oscar ca numar de titluri. In general aveam una, maxim doua, daca nu chiar zero filme nominalizate aici care efectiv mi-au placut. La un nivel suficient ca sa vreau sa le mai revad candva. Anul asta am cinci. Din astea cinci consider ca unul ar merita sa ia Oscarul pentru cel mai bun film, si unul mi-ar placea sa il ia. Dar n-o sa fie nici unul nici altul. Hai sa vedem nominalizarile ...

"Black Swan" - .. tocmai imi dau seama ca am gresit mai sus. Mi-au placut cinci filme suficient de mult, dar totusi unul din ele nu stiu daca as vrea sa-l revad. E un film care mi-a placut din punct de vedere al realizarii si rezultatului final. E unul din cele doua filme din cele zece care reuseste sa-ti creeze un sentiment destul de intens ca sa iti schimbe starea de spirit care ai avut-o cu un minut inainte sa inceapa. Cred ca e cel mai bun film care l-am vazut vreodata care exploateaza ca subiect o problema mentala. E povestea unei balerine care isi doreste atat de mult un rol incat dezvolta o psihoza destul de avansata (cred ca e mai mai aproape de psihoza decat de schizofrenie din ce cultura generala mai am si eu). Filmul reuseste sa fie atat de eficace in a prezenta toata povestea asta incat efectiv te sperii la gandul ca asa ceva e plauzibil in realitate. Toata angoasa, frica, tensiunea, dementa sunt exprimate foarte eficient in modul cum e lucrat filmul. Am scris relativ la asta in sectiunile anterioare ( am uitat sa amintesc de cadrele cu oglinzi la imagine :) ). Ca sa n-o mai lungesc, pentru ca mai e mult in fata, chit ca probabil e filmul care reuseste sa exprime cel mai bine ideea de fond care o are, e totusi de nisa, si nu-l vad decat cel mult pe locul 3 poate ca favorit la Oscar.





"The Fighter" - e filmul care are probabil cea mai buna distributie din tot ce avem aici, la egalitate sau poate chiar un pic peste "The King's Speech". E un fel de "Rocky" bazat pe fapte reale - povestea unui boxer dintr-un cartier sarac ajuns campion. Am scris in detaliu despre film in ianuarie - aici. Deci nu stiu daca are sens sa mai zic prea multe acum. E unul din filmele pe care eu n-as paria de nici o culoare la Oscar decat pentru actori. Pentru ca restul a fost vazut deja in prea multe productii cam cu acelasi subiect (care se pare ca plac suficient de mult la americani sa le tot premieze, dar totusi nu cred ca si pentru cel mai bun film).





"Inception" - ... off, asta e filmul care mi-ar place sa ia Oscarul. Sanse insa cam pauza, avand in vedere ca n-a primit nominalizare nici la regie - chestie care mie nu mi se pare atat de surprinzatoare cu faptul ca n-a primit nominalizare nici la montaj. Care montaj, cred ca e mai bun decat toate nominalizarile care le avem acolo. Nu stiu nici un film in ultimii 20 de ani care sa fi luat premiul pentru cel mai bun film si sa nu fie nominalizat macar la una din categoriile astea, deci ar fi o surpriza mare sa vedem "Inception" ca best picture ( eu sper sa o vad :) ). Despre film am scris mai multe asta vara in august - aici. E un story care e bazat pe conceptul de lucid dreaming, in rezumat invartindu-se in jurul unui grup de indivizi capabili sa manipuleze informatia la nivel de subconstient. E genul meu preferat de SF si de film in general, iar ceea ce ziceam mai sus cu lipsa nominalizarii la regie ca nu ma surprinde as putea s-o explic dar dintr-un punct de vedere destul de personal care nu stiu cat se si aplica. Pe scurt singura problema pe care o vad la film e ca nu are atata "caldura" pentru povestea care o zice cat ar putea sa aiba. Nu ajunge sa-ti imprime un sentiment suficient de puternic fata de personaje sau de actiune. As putea fi contrazis la asta, dar am zis, e un punct personal de vedere, si as trimite a nu stiu cata oara la o lectura: "Ubik" de P.K.Dick (de unde sincer sa fiu mie mi se pare ca "Inception" a preluat cam multe pentru a fi asa de original cum zic criticile). Mai multe am scris in vara, si mai multe o sa mai scriu poate pe versiunea engleza de blog, ca n-am referinta referinta anterioara acolo. Raman la parerea ca "The Prestige" e cel mai bun film al lui Nolan, pentru mine cel putin, pentru ca a fost cel mai puternic ca impresie. Dar pentru ca "Inception" e una din povestile care mi-am dorit mult sa le vad puse pe ecran :) raman si cu dorinta sa-l vad luand Oscarul aici, desi mi se pare foarte implauzibil. Ca sa inchei cu "Inception" o sa dau un quote, care din pacate in feelingul dat de Inception nu se regaseste suficient in prim plan .. cu un warning pe care nici n-as fi vrut sa-l spun, dar ma simt nevoit s-o fac, forget the religious point of view when you read the next lines, e o idee care poate pe undeva poate avea o oarecare legatura dar ceea ce vrea sa exprime ca esenta e complet distinct - e legat de subconstient (cel putin asta e interpretarea mea in contextul cartii) : "I am Ubik. Before the universe was, I am. I made the suns. I made the worlds. I created the lives and the places they inhabit; I move them here, I put them there. They go as I say, they do as I tell them. I am the word and my name is never spoken, the name which no one knows. I am called Ubik, but that is not my name. I am. I shall always be."





"The Kids Are All Right" - ... parca am cazut de pe un varf frumos de munte intr-o mlastina noroioasa numai cand am scris titlul, dupa filmul de dinainte. De-a lungul timpului am vazut la Oscar pentru best movie suficiente comedii cu valente serioase de drama care de care mai traznite: "Little Miss Sunshine", "Juno", "A Man Apart", etc. Cumva mi-au placut toate, iar in unele cazuri chiar mai mult decat restul nominalizarilor. Si asta in ciuda faptului ca nu-s un amator de comedii. Dar din cand in cand prinde bine cate una. Faptul ca nu-s amator se trage in special din cauza ca probabil e genul ce cel mai mare procent de junk movies pe an = subiecte rasuflate si rasutilizate, care vor sa fie funny. La Oscar din fericire nu prea ajunge asa ceva. Si totusi, anul asta ... "The Kids Are All Right" respecta reteta de original si crazy ca subiect: avem un cuplu de lesbiene cu doi copii - o fata si un baiat, conceputi cu ajutorul unei banci de sperma, care doresc intr-o buna zi sa-si cunoasca tatal. Dar cam aici se opreste toata legatura cu linia comediilor de pana acum .. avem doar originalitatea intrigii. Filmul e mai mult o drama in toata regula, cu multe clisee in dialog si cu multe puncte lasate vraiste (example spoiler .. si mai sunt si altele: nu e foarte clar ce se alege de tatal celor doi in final, e uitat pe undeva cu vreo douazeci de minute inainte de end titles cand pleaca sucarit pe motocicleta in urma unei certi care parca totusi nu e destul de convingatoare ca sa-l scoata complet din story). Mai mult nu prea am ce sa zic, decat ca la categoria asta pe undeva mai jos am un titlu pe care-l boicotez de ceva vreme si totusi tre' sa recunosc ca mi s-a parut mai bun ca asta.





"The King's Speech" e considerat de multa lume ca favorit la Oscarul pentru cel mai bun film anul asta, pe baza celor 12 nominalizari care le are, a BAFTA-ului pe care l-a luat nu demult si a altor cateva premii. Imi permit sa nu fiu de acord. La englezi era destul de evident ca o sa prinda cel mai bun film, la Oscar e alta poveste. Nu stiu ... Poate ma insel eu, dar .. nu vreau sa ma laud, asta nu s-a mai intamplat de la "Chicago" ( na, o fi trecut suficient pentru inca o eroare :) ). Nu zic ca filmul nu e bun. Mi se pare doar prea .. normal. Oscarul in general ajunge la ceva ce e un pic mai iesit din tipare = se distinge cat de cat in genul din care face parte. Aici principalul aspect de luat in seama e distributia, si in special rolul lui Colin Firth ca George al VI-lea. Dar oricat de bine ar fi spusa si jucata bucata de viata de dinainte de razboi a regelui Marii Britanii, cu toate chinurile legate de problemele de vorbire, nu cred ca e suficient sa scoata filmul asta foarte mult in afara dintr-o droaie de alte filme cu nuanta istorica made in UK. Asta am zis si in intrarea trecuta la regie, pentru ca acolo mi se pare ca sta responsabilitatea pentru asa ceva. O fi mai bun ca alte productii, dar nu mult mai original fata de alte productii. Concluzie: conform parerii generale, am ajuns si eu sa-l consider printre favoritii la Oscar, dar l-as plasa totusi pe pozitia 2 din cauza a ce e mai sus (cat pentru merite efectiv ... overrated).





"127 Hours" e filmul pe care eu il vad cel mai complet dintre toate nominalizarile, si din cauza asta si cel mai indreptatit sa ia Oscarul aici. Chestie care n-o sa se intample fiind destul de outsider fata de productii cu bugete mai mari si cu marketing mai consistent. Unde mai pui ca nici n-a incaput ca nominalizare la regie. Am mai zis-o de multe ori. Nu ma prea dau in vant dupa filme bazate pe cazuri reale. Dar aici e o exceptie. Nu stiu cat de catchy suna povestea unui individ care a stat 127 de ore singur in munti blocat sub un bolovan, dar filmul merita vazut din mai multe motive decat doar story-ul. Ai regie, ai imagine, ai montaj, ai coloana sonora, ai doar un actor dar care face cat mai multi (la propriu uneori). Am scris suficient cred despre film acum o luna si un pic - aici. Ideea e ca privind toata lista de nominalizari, daca m-ai pune sa aleg ca film as merge probabil in prima faza pe "Inception" fara sa ma gandesc prea mult (am si zis de altfel ca il prefer). Dar daca le iau pe toate si le cantaresc pe fiecare aspect ce tine de productia unui film, cea mai buna medie is destul de convins ca o are "127 Hours". Si cum la imagine n-a prins nominalizare ca sa punctez acolo, am zis sa compensez un pic cu next clip aici - abordarea cu doi directori de imagine nu tin minte s-o mai fi vazut vreodata deci pentru mine e ceva nou, iar despre rezultat .. :) am mai scris.





"The Social Network" e optiunea mea daca ar fi sa pariez pe castigatorul pentru cel mai bun film. E cred cel mai apreciat de critica din tot ce avem aici, si suficient de public si de industria de film ca sa prinda Oscarul (desi pentru ultimele doua intr-adevar "The King's Speech" e cam aproape). Pentru mine a fost un film interesant documentaristic in primul rand, ca sa iti faci o idee despre originile Facebook (nu stiu cat e si de autentic). Ca productie cinematografica .. so & so. Are cateva puncte bune, dar nu mi s-a parut nimic extraordinar (poate coloana sonora care e ceva diferit de ce auzi in mod obisnuit). Problema e ca storyul nu stiu de ce ma lasa cam rece. E un film care mi-a lasat impresia ca fiecare departament de la regizor pana la editorul de sunet si-a batut capul sa scoata maxim. Si asta din cauza ca subiectul nu e chiar cel mai spectaculos posibil, lasand la o parte statutul curent al personajului principal de cel mai tanar bilionar din US. Ma refer la desfasurare, care nu e cu mult mai alerta decat "The King's Speech" daca stai si te gandesti un pic. Cum ziceam insa, cam toata lumea care a lucrat la filmul asta a facut ce-a facut si a reusit sa scoata ceva care sa nu para lent deloc. Dupa ce-l vezi s-ar putea sa ai impresia ca ai vazut un film slow paced, dar in timp ce il vezi nu. Asta din punctul meu de vedere ar fi meritul principal. Dar asta dupa mine nu e suficient sa-l faca cel mai bun film. Si totusi, asa cred ca o sa fie la Oscarurile de anul asta.





"Toy Story 3" .. inteleg ideea de marketing de a extinde cel mai bun film de la 5 la 10 nominalizari, dar nu inteleg de ce avem animatii nominalizate aici. Exista categorie de cea mai buna animatie, cel mai bun film strain, cel mai bun documentar. Cel mai bun film al anului in principiu ar trebui sa fie disociat de astea, si e, mai putin de animatie. Nu am absolut impotriva de a da premiul pentru cel mai bun film la o animatie - ba chiar sincer sa fiu cred ca nivelul la animatii a ajuns atat de sus ca ar merita sa fie mai multe nominalizate aici. Dar in cazul asta nu prea mai vad sensul sa aiba si o categorie proprie. Intrebare incuietoare: daca avem "Toy Story 3" nominalizat la cel mai bun film, ia ghici care-o sa fie cea mai buna animatie la Oscarurile de anul asta ? As vrea enorm de mult sa ma insel... Asta e motivul pentru care anul asta am dus un mic boicot impotriva categoriei respective si n-am mai scris despre ea. Adevarul e ca nici n-am vazut al treilea nominalizat acolo. Dar "How to Train Your Dragon" mi se pare mult peste "Toy Story 3". Iar faptul ca "Toy Story 3" a luat o nominalizare pentru cel mai bun film e ca si cum l-ar salta o clasa macar mai sus. Why ? Mai ales ca e clar de la o posta ca n-are cum sa ia Oscar pentru cel mai bun film. "Toy Story 3" e o animatie buna, dar e mai jos si decat "Up" si decat "Wall-E" in ce a facut Pixar pana acum, si s-ar putea si fata de altele. Ce l-a ridicat e marketingul, faptul ca e o continuare dupa o serie de succes, si ca scrie Pixar pe el. Ceea ce ma enerveaza cel mai tare is toate reviewurile care il lauda pentru ca e "deep" si mult mai "adult oriented" decat productia DreamWorks. For God sake ... daca un adult are nevoie de un film care mai are un pic si ajunge sa puna si "boo-hoo-hoo" pe fundal pe momentele lacrimogene cam cum is hohotele de ras prin sitcomuri ca sa-l considere deep .. prefer sa raman in categoria de target de la DreamWorks care o fi aia. "How to Train Your Dragon" e un film care are "ceva" in spate la tot umorul si sarcasmul fara sa-l puna pe tava in modul in care o face Pixar mai tot timpul. Tre' sa dai singur la o parte perdeaua ca sa te uiti pe geam, nu esti realmente tras afara prin el. Dupa mine cam asta inseamna "deep" (probabil lumea cam uita definitia din dictionar a cuvantului). Probabil ce am scris suna foarte anti "Toy Story 3", si din pacate n-as vrea sa fie asa pentru ca dupa cum am zis e o animatie buna, iar pe partea tehnica Pixar ramane in top - asta trebuie sa recunosc. Problema mea e mai putin cu "Toy Story 3" ci cu critica fata de "Toy Story 3". Si cu asta "end of story" aici ...





"True Grit" cred ca are sanse la Oscar destul de apropiate cu "Black Swan". Deci ar fi tot undeva pe pozitia a treia. Am scris in ianuarie (aici) despre film, iar intrarea asta a ajuns suficient de lunga ca s-o mai lungesc repetandu-ma. E vorba de un western regizat de Coen Brothers care urmareste povestea unei fete ce angajeaza un federal marshall sa-i razbune tatal ucis. E un film care cred ca ar place oricui, si de asta eu nu-l vad ca un western tipic, desi multa lume zice ca e destul de old school. I don't agree with that. Scenariul e presarat cu suficiente dialoguri de duh, iar imaginea si coloana sonora sunt ceva incantator (desi ultima n-a luat nici o nominalizare). Suficient ca sa faca filmul destul de original. Are 10 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru regie si montaj, iar asta l-ar putea pune in pozitia de surpriza a serii, desi nimeni nu prea se asteapta la asa ceva. Iar eu personal, nu m-as supara daca as gresi predictia si as vedea "True Grit" in loc de "The Social Network" cel mai bun film chiar daca sustin mai mult "Inception" si "127 Hours" ( cu "The King's Speech" as avea o problema :) ).





"Winter's Bone" .. am inceput cu unul din cele doua filme nominalizate care ca intensitate in feelingul ce ti-l creaza sunt peste restul, si termin cu al doilea. Spre deosebire de "Black Swan" care mai mult te sperie ca idee de fond aici ai tensiune pura care tot creste pana la final. Subiectul se invarte in jurul unei fete care isi cauta tatal disparut pentru a-l duce in fata politiei ca sa nu-si piarda casa pusa gaj pentru eliberarea conditionata, iar tensiune pura = nu stii daca nu cumva "dispare" si ea in urmatoarele 5 minute pe mare parte din durata filmului. Am scris despre film in paralel cu "True Grit" (linkul e mai sus). "Winter's Bone" e un indie movie = low budget, dar pentru ce are de pus pe ecran e mai mult decat suficient, ceea ce arata ca nu-ti trebuie chiar fonduri cat pentru "Avatar" ca sa scoti ceva suficient de bun ( clar peste "Avatar" in cazul de fata, desi probabil nu suporta comparatia :) ). Si ca sa termin o data cu intrarea asta ultra-lungita nu pot sa zic decat ca in ciuda tensiunii degajate de film, spre deosebire de "Black Swan" asta e un titlu care as vrea sa-l revad, pentru ca desi dur, finalul aduce cel putin un iz optimist de warm feeling care conteaza enorm de mult.





Ok, cred ca am batut recordul la long entry :D (am inceput-o vineri, si am terminat-o sambata, e o premiera even for me :-p). Am indoieli majore ca o sa existe cineva care ajunge pana la randul asta :)) decat daca o ia de la coada la cap, deci nici nu stiu pentru ce-mi mai bat capul sa mai tastez acum. In fine ... Multumita vacantei de iarna si a faptului ca Academia Americana n-a prea iesit din cele 10 filme nominalizate pentru cel mai bun nici la restul de categorii, am reusit si eu sa acopar luna asta cred ca destule categorii. Oricum de saptamana viitoare, revin la rata obisnuita de o postare pe saptamana, cu un film bun sper :).

joi, 24 februarie 2011

Oscar 2011 - Directing



Cred ca mai bine decat sa bat campii aiurea cu bla-bla-uri introductive, ar fi sa trec direct la prima nominalizare. Pentru ca in ceea ce priveste cam ce presupune o regie buna e un exemplu excelent - Darren Aronofsky - "Black Swan". Filmul asta poate fi descris pe scurt in trei cuvinte - "symphony of madness" - iar autorul partiturii e regizorul. Dupa mine e clar nominalizarea cu cea mai buna regie. Pacat ca e totusi mai putin apreciata decat alta de aici, si din cauza asta o sa ramana cred doar la nivel de nominalizare. Si inca o data, ma repet la cateva randuri, n-are sens sa bat campii aiurea. Clipul urmator ar trebui sa zica suficient si mai bine:





A doua nominalizare aici e David O. Russell pentru "The Fighter". E unul din cele doua cazuri de anul asta in care regizorul nu-mi suna deloc cunoscut. Si daca ma uit pe IMDb si vad ca ultimul film e de prin 2004 nici nu ma prea mira. In total mai are patru titluri destul de obscure (n-am vazut decat "Three Kings" din ele si asta ar fi se pare si cel mai sus cotat pana acum .. desi e departe de o capodopera). "The Fighter" are o regie ok, am zis-o si cand am scris mai multe despre film. Daca n-ar avea probabil ai adormi la cat de reutilizat e subiectul. Totusi asta n-o scoate din stereotipurile genului. Iar Oscarul o sa ajunga clar in alta parte.





Al doilea regizor de care n-am auzit e Tom Hooper nominalizat pentru "The King's Speech". Ca si in cazul de mai sus, am vazut suficiente drame istorice englezesti care daca le pui la gramada cu filmul de fata, nu stiu daca le-ai putea diferentia prea mult ca regie. E ok, la fel ca mai sus as putea zice suficient de ok ca sa nu te adoarma un subiect care prea multa actiune n-are ... dar e prea ... comuna. Filmul asta e sustinut de Colin Firth in rolul titular si de montaj (video + audio) in special, si cred ca mai putin de regie...





David Fincher probabil o sa ia Oscarul pentru "The Social Network". Din pacate pentru filmografie o sa se intample aici ... din pacate = pentru ca nu e cel mai bun film al sau, si nici macar n-a fost nominalizat pentru cel mai bun film al sau la vremea respectiva = "Fight Club". De fapt am o lista intreaga de filme de Fincher care mi-au placut mai mult ca "The Social Network": "The Game", "Panic Room", pana si "Alien 3" (orice ar zice lumea are un "aer" propriu care il separa de restul si nu in sens negativ). Dar na ... toate astea tin de alte genuri, nu de o adaptare dupa o real story, deci nu cred ca suporta comparatie. Iar ca adaptare dupa o real story nu pot sa zic ca regia nu e buna. Daca nu chiar foarte buna pentru ca incredibil rezultatul a iesit mai putin lent decat prima nominalizare a lui Fincher de acu' doi ani pentru "Benjamin Button" (care dupa mine are un adevarat potential de somnifer). Chestie la care sincer nu ma asteptam avand in vedere baza reala. Raman totusi la preferinta mea pentru "Black Swan" si sper sa vad o surpriza acolo ...





Ultima nominalizare pe lista de regizori are doua nume Joel & Ethan Coen, pentru "True Grit". Desi mi-a placut filmul mult trebuie sa recunosc ca din pdv regizoral nu e cel mai bun film al lor (mult mai bun decat "No Country for Old Men" totusi, si acolo au luat Oscarul). Asta nu inseamna ca regia nu e buna, pentru ca modul cum e dusa toata povestea asta la capat il diferentiaza de ce se vede in mod curent intr-un western obisnuit. Are suficienta originalitate in el. Dar ... la asta contribuie o gramada de factori care or fi influentati de regie, si totusi parca mi se pare ca, spre deosebire de exemplu de "Black Swan", e mai multa pondere individuala din partea directorului de imagine, din partea production designerului, din partea actorilor, etc .. decat o coordonare centralizata.





One more category left & I'm done with the (probably boring) Oscar entries. Guess which one :)

marți, 22 februarie 2011

Oscar 2011 - Adapted Screenplay

As fi sarit de tot categoria asta. In general nu prea nimeresc aici cu predictiile (dar anul asta e easy :-p). Si motivul e destul de evident. Nu citesc scripturile ca n-am timp (by the way, in general sunt destul de scurte fata de ce asteptari ai avea, dar chiar si-asa ..). Iar de la script la ecran mai apar diferente, sau se mai pierd niste chestii. Si chiar daca cea mai mare pondere e data de cum arata storyul pus pe ecran, mai conteaza si cat de bine apare pe foaie si cat mai adauga regia la asta. Anul asta am apucat sa arunc un ochi fugitiv pe materialul scris = sa parsez cam cate o pagina din fiecare de la categoria adaptate weekendul trecut, deci o sa ma risc iar sa scriu :) Scurt, sper :-p si chiar daca o sa fie probabil cea mai boring entry din toate avand in vedere ca azi suntem la parte de literatura o sa merg pe citate in loc de clipuri :-p ...

"127 Hours" - e scriptul care mi se pare cel mai descriptiv din toate. Si cred ca e si cel mai original dintre adaptari, desi n-am citit cartea autobiografica de la baza. Dar ma indoiesc ca e compusa in proportie de mai mult de 50% din pasaje descriptive vis-a-vis de ce ar trebui sa ai in fata ochilor. Si ma repet a nu stiu cata oara ... e destula variatie pentru 127 de ore din viata unui individ prins sub un bolovan ca sa fie watchable. Din punctul asta de vedere eu il prefer printre restul desi trebuie sa recunosc ca nu cred ca e cel mai bun script.

INT. CANYON. C/U BOTTLE NECK
The bottle neck stares at Aron.

INT. CANYON. C/U ARON.
Aron’s eyes stare at the bottle neck.

INT. CANYON. NIGHT.
Aron shakes the bottle. Water splashes inside. Not much water. Puts the bottle back down. Moves to pop a contact lens out of his eye and into his mouth.

INT. ROPE BAG. PRE-DAWN.
In big close-up, an ant crawls across Aron’s face. His muscles twitch in response.

INT. ROPE BAG. PRE-DAWN.
Aron’s eyes, open a slit. That’s as much asleep as he gets. Targets some puffs of breath at the ant. Doesn’t work. Flicks the ant away with a finger. Eyes close again.


"The Social Network" - pe categoria asta, e probabil unul din cele mai sigure pariuri pentru Oscar. As vrea sa vad o surpriza, desi e greu de crezut. E cel mai lung script in primul rand si cel mai plin de dialog. Habar n-am cat reprezinta asta ca importanta dar se pare ca a avut destula ca sa fie suficient de premiat pana acum. Ca sa nu fiu totusi rau trebuie sa recunosc ca e un scenariu bun, desi ca story, cu exceptia de mai sus care e printre putinele, totdeauna m-au cam lasat rece filmele cu baza reala. Dar pentru originile Facebook cred ca era greu de scos ceva mai bun decat atat. E destul de dens si tensionat ca sa aduca a thriller pe ici pe colo, iar daca ar fi sa ma refer la dialoguri ca replici ar fi probabil pe primul loc la egalitate cu un titlu de mai jos.

ERICA
I have to go study.

MARK
You don't have to study.

ERICA

How do you know I don't have to study?!

MARK

Because you go to B.U.!

Erica stares at him...

MARK (CONT'D)

(beat)
Do you want to get some food?

ERICA

I'm sorry you're not sufficiently impressed with my education.

MARK

And I'm sorry I don't have a rowboat.

ERICA

I think we should just be friends.

MARK

I don't need friends.

ERICA

I was being polite, I had no intention of being friends with you.


"Toy Story 3" - nu stiu ce cauta aici. O sa continui micul meu boicot fara sa zic mai nimic. N-o sa ia Oscarul - asta e esential. Scenariul e ok pentru o animatie pe partea de comic desi erau optiuni mai bune, iar pe partea de drama e directia lacrimogena trademark Pixar. Ca sample prefer cealalta directie:

Rex sticks a finger in Buzz’s re-set hole.

WOODY

Okay, now what?

HAMM

All right, let’s see... “Caution: Do not hold button for more than five
seconds.”

Abruptly, Buzz BEEPS loudly, falls limp, face plants. The others all look at Rex. Rex lifts his finger.

REX
It’s not my fault!

Suddenly, Buzz leaps up, knocking the Toys off him. He
strides forward, flips his wrist radio.

SPANISH BUZZ

Bitácora Espacial -- Me he despertado de hipersueno en un planeta extrano.
(Star Log -- I’ve awakened from hypersleep on a strange planet.)

The Toys are speechless. Hamm glares at Rex.


"True Grit" - la fel ca si "The Social Network" sau poate chiar mai bine, la capitolul witty lines e excelent. Chestie care e specifica pentru Coen Brothers de altfel. Problema e ca nu are extraordinar de mult dialog, iar pentru pasajele descriptive nu-i chiar cel mai complex scenariu, cel putin dintr-o privire rapida aruncata peste el + ce se vede pe ecran + ce-am mai prins prin make-of-uri. Mi se pare ca mai mult decat scenariul a contat regia aici care a mai schimbat pe ici pe colo ce trebuia la momentul turnarii. Si in plus fata de astea e un script pana la urma care zice un wild west revenge story, care oricat s-ar zice ca e viziune proprie eu tot il consider un remake dupa prima adaptare. Si ma-ndoiesc ca primul script a fost uitat complet cand a fost scris cel curent - ideea fiind ca pentru un scenarist bun mi se pare mult mai easy sa scoata ceva de calitate bazat pe un film cu un story ok care s-a cam pierdut in negura vremii (a se vedea si Tarantino cu "Inglorious Basterds")

MR. GOUDY
Thank you, Mr. Barlow. In your four years as U.S. marshal, Mr. Cogburn, how many men have you shot?

MR. BARLOW
Objection.

MR. GOUDY
There is more to this shooting than meets the eye, Judge Parker. I will establish the bias of this witness.

JUDGE
Objection is overruled.

MR. GOUDY
How many, Mr. Cogburn?

COGBURN

I never shot nobody I didn’t have to.

MR. GOUDY
That was not the question. How many?

COGBURN

. . . Shot or killed?

MR. GOUDY
Let us restrict it to “killed” so that we may have a manageable figure.


"Winter's Bone" - cred ca e cel mai balanced scenariu calitativ = sta foarte bine la nivel descriptiv si la fel bine pe dialoguri. Din punctul meu de vedere e cel mai bun script de aici, desi cum am zis preferintele mele merg pe "127 Hours". Din pacate filmul e prea outsider fata de "The Social Network" ca sa aiba vreo sansa. Eu n-am mai vazut demult ceva care sa inspire mai multa tensiune, desi la asta contribuie multisor si regia. Dar daca arunci un ochi pe script poti sa vezi destul de clar cat de bine e descrisa o scena si ca viziunea scenaristica e cam ce vezi si pe ecran in final. Pe de alta parte regizoarea e si scenarista in cazul de fata :) deci n-a facut altceva decat sa-si pregateasca un plan mai detaliat pentru ce urma in etapa 2.

Baskin and Ree register Teardrop’s accusation. Baskin, apprehensive, makes eye contact with Ree and draws his pistol from the holster. Attempting to regain control, he taps the side of the truck with his gun.

SHERIFF BASKIN

I know you. I know your family. Get out of the car now.

Teardrop raises his rifle and rests it on the open window,
staring Baskin down in the side mirror. Baskin shifts uneasily, again looking to Ree.

TEARDROP

Is this gonna be our time?

Teardrop and Baskin hold each other’s eyes in the mirror as
Baskin slowly backs away, still brandishing his flashlight.


One more step until best movie - next time: directing

sâmbătă, 19 februarie 2011

Oscar 2011 - Film Editing



Asa cum ziceam si data trecuta asta e categoria care poate sa salveze sau sa ingroape imaginea unui film, si implicit mare parte din aspectul vizual final al productiei. Nu stiu daca n-am mai zis-o dar daca imaginea da feelingul vizual = cald, rece, deschis ca spatiu, inchis, etc, montajul in general da feelingul de ansamblu. Si chiar daca in privinta asta intra categoric si sound mixingul = montajul de sunet, in general categoria de fata e considerata mai importanta, iar statistic vorbind (din ce stiam) asta se reflecta si in faptul ca e cea mai intalnita asociere ca premiu cu cel mai bun film. Nu cred ca o sa fie asa anul asta, cand mi se pare totusi ingrozitor de greu de prezis cine ia Oscarul aici. Sa vedem ce nominalizari avem ...

"Black Swan" - eu zic ca e filmul care o sa plece cu premiul de aici. E un montaj excelent, care pune foarte mult in valoare ce ziceam data trecuta, tot aerul inchis, tensionat care completeaza ideea de dementa in jurul careia se invarte filmul (la propriu si la figurat). In general despre montaj e inutil de spus prea multe - aspectul principal de urmarit e cum e compusa o secventa de cadre (sau chiar scene intregi), de la modul de alternare la durata. Alt clip mai bun decat urmatorul n-am gasit in sensul asta, dar e destul de sugestiv pentru feelingul filmului:





"The Fighter" - e filmul pe care eu il consider a fi cel mai la coada aici. Are un montaj ok, dar care nu prea iese cu nimic in evidenta in afara de scenele de box. Iar aici sincer sa fiu e tipul de scena care are ea mai mult rolul de a pune in valoare montajul prin continut, decat montajul scena. Ma rog .. Nu-s expert :). Din pacate clipul cel mai potrivit peste care am dat pentru partea asta are "embedding disabled", so sorry again for the extra click (se pare ca n-am scapat chiar daca n-avem parte de "Inception" azi):





"The King's Speech" - am zis-o si data trecuta, aici montajul adauga mult la imagine. Mai jos e scena finala din film (nu stiu cat rezista pe YouTube), care cred ca e una din cele mai bune - inclusiv pentru imagine (care aici are un punct de varf), dar am pastrat-o pentru montaj :) pentru ca pentru filmul asta e ceva mai reprezentativ zic eu. Totusi, daca mai sus ziceam ceva de scene care dau un branci ca sa zic asa montajului = pun pe tava suficient context ca sa scoti ceva interesant, "The King's Speech" e genul de film care e exact contrariul. E un story calm, lent, fara multa actiune si din pacate asta nu ajuta prea mult la categoria asta, deci chiar daca e bun e sub o limita destul de joasa fata de alte titluri de aici.





"127 Hours" - dupa mine e filmul cu cel mai bun montaj, dar din pacate anul asta e cam outsider peste tot. Cred ca e categoria la care as vrea cel mai tare sa ma insel (printre cele despre care scriu anul asta) si Oscarul sa ajunga aici. Am scris si in intrarea despre film pe blog si o repet. Mi se pare al naibii de greu sa scoti o pelicula de 90 de minute avand in prim plan un tip blocat sub un bolovan, iar unul din factorii importanti in rezultatul final e in mod sigur montajul. Well .. motivul pentru care "127 Hours" nu prea e favorit aici, pe langa faptul ca exista titluri ceva mai populare, e ca montajul (spre deosebire de "The King's Speech") e ajutat multisor aici de imagine (care totusi n-a fost nominalizata la Oscar dar are cateva pe la alte premii, inclusiv BAFTA printre cele mai importante) = is destul de convins ca editorul a avut de unde alege la varietatea de cadre pe care le avem. Chiar si asa raman la parerea ca e superior celorlalte filme.





"The Social Network" - cred ca e al doilea favorit aici (desi multa lume zice ca e primul si a mai luat si BAFTA). Cum am zis, e o categorie grea de prezis pentru ca personal vad sanse cam 50/50 pentru aici si pentru "Black Swan" si am oarecare incredere ca o sa vad o surpriza de la "127 Hours" :). Motivul pentru care l-as pune totusi dupa "Black Swan" ca sanse e o data calitativ, desi e un montaj excelent care completeaza ceva lipsuri la imagine (care habar n-am cum a prins nominalizarea) totusi parca nu e la acelasi nivel. Si in al doilea rand, daca Academia mai vrea sa mai dea un Oscar pentru "Black Swan" in afara de probabil cel mai sigur premiu al serii pentru actrita in rol principal, cred ca montajul e printre primele optiuni. Dar, revenind la "The Social Network" una din partile faine e ca in ciuda faptului ca n-avem un film cu foarte multa actiune in el, montajul il face totusi destul de alert:





First entry next week - adapted script ;)

joi, 17 februarie 2011

Oscar 2011 - Cinematography



Spre deosebire de data trecuta, despre imagine chiar imi place sa scriu. E evident aspectul care imprima cel mai mult din feelingul vizual al unui film (ma rog, uneori inaltat sau ingropat de montaj, dar despre asta data viitoare). Asa ca o sa fiu si mai scurt ca intro ca sa nu zic prea multe pe langa subiect :) si o sa trec direct la nominalizati:

Matthew Libatique pentru "Black Swan" - e directorul de imagine care a lucrat cred la cam toate filmele regizate de Aronofsky (mai putin "The Wrestler"). Cel mai bun cred ca ramane "The Fountain" dar "Black Swan" nu e departe. E povestea unei balerine dusa de obsesia fata de un rol undeva intre psihoza si schizofrenie. Iar imaginea de aici ajuta mult la crearea unei atmosfere care e un amestec de tesiune si "pure madness" ce devine din ce in ce mai greu de digerat pe masura ce filmul avanseaza. Remember "Shining" de Kubrick ? Poate cel mai bine e sa-l dau ca exemplu in ce priveste efectul imaginii de acolo in rezultatul final, decat sa bat campii cu alte caracterizari generale. Un pic mai la obiect, imaginea din "Black Swan" e rece, in tonuri inchise, cadre stranse (nu cred ca filmul are 10 minute in total in care campul vizual sa acopere un spatiu mai mare de 4-5 metri patrati maxim), camera e aproape de personaj, uneori chiar "legata" destule scene de exemplu fiind filmate dintr-o bucata in special in ce o priveste pe principala protagonista (one sample below). Dar, cu toate astea care ajuta mult feelingul de care ziceam, eu vad "Black Swan" pe undeva pe la mijloc intre nominalizati anul asta. Am mai zis-o :) a fost un an bun pentru film ...





Al doilea nominalizat si unul dintre cei doi principali favoriti e Wally Pfister pentru "Inception". Si aici, ca in multe cazuri de altfel avem o pereche, respectivul fiind directorul de imagine preferat de Nolan. De altfel, de la "Batman Begins" incoace, adica urmat de "The Prestige" si "The Dark Knight" a primit nominalizari pentru fiecare. Nici un Oscar insa. Personal, il consider un tip care lucreaza foarte bine, dar mai tot timpul ceva undeva lipseste ... Unele scene care ar trebui sa emane mai multa caldura mi se par mult prea seci si reci, asta la general vorbind, nu pentru "Inception". In "Inception" si in "The Prestige" cred ca se apropie cel mai mult de perfect, daca exista asa ceva. As ramane totusi cu un oarecare plus pentru "The Prestige" ca aspect vizual in rezultatul final, dar luand in considerare ca pe ansamblu filmul ala a fost mai putin pretentios ca "Inception" (si totusi .. scena palariilor :) ramane memorabila, with some credit for art direction). Ca sa n-o mai lungesc, are sanse mari la Oscar anul asta, dar cred ca totusi o sa mai astepte :) din pacate, pentru ca ceva imi zice ca imagine mai bine lucrata nu cred ca o sa mai vedem de la Pfister, cel putin atata timp cat pastreaza stilul curent = posibil cat timp lucreaza cu Nolan. In "Inception" cred ca a dat maxim pentru nivelul asta de productie ("The Prestige" e alta categorie). Aici e mult peste "The Dark Knight". Si asta inclusiv in scene fara mari pretentii in aparenta, like the next one - love the slow motion in the end :) - that's cinematography, not VFX like the water flood by the way (cu scuzele de rigoare for one additional click, din pacate 99% din ce-i pe YouTube from "Inception" e cu embeddingul disabled by request):





Danny Cohen pentru "The King's Speech" - habar n-am cine e. Nici macar cei de la BAFTA nu cred ca stiu cine e, unde vorba aia, filmul asta a fost la el acasa la propriu, figurat, etc, samd, luand tot ce se putea si acolo unde nu prea parea posibil = actrita in rol secundar, coloana sonora spre exemplu. Mi se pare destul de aiurea nominalizarea asta, avand in vedere ca au fost filme care probabil o meritau mult mai mult = "Shutter Island" sau "Ghost Writer". Ma rog ... nu e singura pentru ca mai avem unul. Care cred ca are chiar mai putine motive sa fie aici. Dar, revenind, si incercand sa fiu cat de cat fair, sunt cateva scene in "King's Speech" care sunt lucrate fain vizual - a se vedea plimbarea in parc, sau travellingul de pe scena finala cand camera urmareste personajul principal, si chiar unele cadre din timpul sedintelor de terapie. Totusi, cred ca in toate astea ajuta mult si montajul. Din pacate n-am putut sa gasesc nimic din exemplele date asa ca n-am la dispozitie ceva mai bun decat scena din pivnita de vinuri. E lucrata atent la compunerea umbrelor = imaginea e echilibrata, dar mai mult decat atat n-as putea zice ...





Jeff Cronenweth pentru "The Social Network" - e dupa mine complet in plus la categoria asta. E directorul de imagine care a turnat "Fight Club", dupa care, pana acum, n-a mai lucrat cu Fincher. Si cred ca imaginea din "Fight Club" a fost mai buna ca aici, desi nu tin minte nici acolo sa ma fi impresionat partea asta in mod deosebit. Ce e de mentionat la "The Social Network" pentru the final look e montajul, nu imaginea, dar cum am zis despre asta tura viitoare. Nici nu stiu altceva ce sa mai scriu. Daca mai sus am avut ceva exemple, aici n-am. Daca filmul asta ia Oscar pentru imagine, o sa stau la anul sa ma gandesc serios daca mai scriu despre categoria asta, pentru ca poate oi fi eu complet pe dinafara ( nu doar un pic :) ). Singura scena demna de mentionat (desi iar ... montajul) ar fi cea legata de cursa nautica:





Roger Deakins pentru "True Grit" - a ajuns la a noua nominalizare pentru Oscar, fara nici unul luat pana in prezent. N-am vazut doua din ele ("Kundun" si "The Man Who Wasn't There") dar dintre restul, cred fara discutii ca asta e cel mai bun film al carierei. Multa lume il considera unul din cei mai buni directori de imagine ai momentului, iar dupa "True Grit" cred ca incep si eu in sfarsit s-o cred. Tot multa lume a considerat ca trebuia sa ia un Oscar pentru "No Country for Old Men". Am zis-o si atunci (cred ca am proof pe blog :-p), o zic si acum, imaginea din "There Will Be Blood" a fost net superioara - si a luat meritat premiul. Aici insa e cu totul altceva, chiar daca ramane aceeasi colaborare cu the Coen Brothers ca regizori, si chiar daca avem ca locatii tot spatii deschise in mare parte. Sincer sa fiu e cu macar o clasa peste daca nu mai multe fata de ce am vazut in "No Country for Old Men". E cel mai bun film al anului trecut ca imagine, si ar fi sincer pacat sa rateze Oscarul, ceea ce totusi nu cred ca o sa se intample. Mai multe n-are sens sa mai zic eu, merita de urmarit clipul de mai jos, ar trebui sa fie destul de elocvent:





Back next time - keyword: montaj ;)

marți, 15 februarie 2011

Oscar 2011 - Supporting Actors



In general nu-mi prea place sa scriu despre actori pentru ca spre deosebire de restul categoriilor, aici chiar nu prea am altceva decat aprecieri subiective. Ceea ce e un motiv bun sa fiu mai scurt azi, ca si-asa e tarziu si n-am timp de scris :) Anul asta am preferat categoriile de supporting pentru ca la cele de actori principali, lucrurile sunt mai mult decat clare (in plus aici am vazut toate filmele, dincolo nu). Si cum avem o serie de titluri comune, am zis ca merge sa fac ceva economie de timp si sa grupez nominalizatii pe filme. Sa-i dam drumul ...

In "Animal Kingdom" avem o nominalizare pentru rol secundar feminin pentru Jacki Weaver intr-un rol ce aduce un pic a o versiune moderna de Godfather plasata in contextul crimei organizate australiene. Mai exact joaca rolul mamei a unei intregi bande care ia sub aripa ei si pe nepotul ramas orfan. Filmul in sine e unul destul de dur. N-as putea zice ca e si foarte bun, dupa mine fiind prea plin de linii ale actiunii care nu prea au cap si coada. Chestie care personal imi confirma inca o data o parere nu prea grozava despre cinemaul australian. Actorii cred ca sunt cea mai buna parte din film, iar rolul nominalizat e superb jucat. Si cred ca e un motiv suficient de vazut filmul. Nu pot sa zic prea multe ca sa nu dau din desfasurare dar e un punct unde exista o transformare totala de caracter, de la cald la un rece infiorator. Pentru mai multe, see the movie :)





In "The Fighter" avem trei nominalizari la roluri secundare. Doua pentru rol feminin - Amy Adams, prietena boxerului care e personajul principal al filmului si Melissa Leo, mama respectivului. Una pentru rol masculin - Christian Bale, fratele fost boxer, dependent de droguri. Distributia e excelenta, si probabil e cea mai buna a anului. Ambele Oscaruri cred ca o sa ajunga aici. Desi imi place Amy Adams, pentru rol feminin cred ca premiul o sa fie luat de cealalta nominalizata, Melissa Leo care face un rol intr-o oarecare masura asemanator cu cel nominalizat in "Animal Kingdom", adica tot al unei mame care incearca sa ofere o afectiune falsa in spatele careia e o doza considerabila de cinism. Si daca la rol secundar feminin, ar mai putea fi pusa o nominalizare pe lista de posibili favoriti, in ceea ce-l priveste pe Christian Bale nu prea vad cum sa fie vreo surpriza. Am mai scris in intrarea legata de film acum nu foarte mult timp ca e clar cel mai bun rol al carierei. Nu stiu cat de evident e clipul urmator in privinta asta, dar n-am gasit altul care sa includa toti nominalizatii ...





"The Kids Are All Right" e un soi de drama care se vrea comedie (dar nu-i prea iese), care ca subiect are intalnirea a doi copii ai unei perechi de lesbiene cu tatal lor, fost donator de sperma. Mai multe despre film o sa scriu cand o sa ajung la categoria finala (pentru ca da ... a primit si acolo o nominalizare). Aici are o nominalizare pentru actor in rol secundar - Mark Rufallo - tatal. Ce pot sa zic e ca filmul la fel ca si in cazurile de mai sus, si la fel ca si "The King's Speech" are punctul forte la capitolul actori .. si cam atat. Dar nici macar aici nu cred ca ajunge in prima jumatate a nominalizatilor ca potential de prins un Oscar.





"The King's Speech" vine cu doi nominalizati Helena Bonham Carter pentru rolul sotiei regelui George al VI-lea si Geoffrey Rush pentru rolul lui Lionel Logue, fostul actor angajat pentru lectii de dictie. Daca pentru rol feminin cred ca e cea mai slaba nominalizare, mai mult ca sa completeze numarul de cinci, pentru rol masculin probabil e cea mai apropiata de cel ce o sa ia Oscarul. Chiar si asa, cred ca sansele pentru o surpriza de aici sunt foarte mici, castigatorii la actori anul asta cu exceptia rolului secundar feminin fiind destul de clari.





"The Town" e al treilea film de anul asta (celelalte: "Animal Kingdom", "Winter's Bone") care are contextul de desfasurare plasat in jurul unei "familii" de indivizi certati cu legea care de care mai scary si mai infricosator si jucat pe masura. In "The Town" rolul titular pentru tipul asta de caracter ii revine lui Jeremy Renner - fratele de cruce al personajului principal (Ben Affleck) si cel mai violent membru al unei bande din Boston specializate pe jafuri din banci. Filmul e cam la acelasi nivel calitativ cu "Animal Kingdom" dar e .. american = aici the bad guy parca totusi e good guy - dincolo e invers, aici the love story nu se mai termina .. dincolo se termina (nu mai zic mai multe ca dau spoilere), etc. Revenind la nominalizat:





In "True Grit" nominalizata pentru rol secundar e Hailee Steinfeld pentru rolul fetei ce incearca sa-si razbune tatal. O surpriza foarte placuta as putea zice, si cu ceva sanse la Oscar. Dupa cum am spus mai sus, cred ca e singura categorie unde e discutabil cine prinde premiul. Totusi, raman la parerea ca ambele premii ajung la "The Fighter". Dar pana acolo, un clip scurt din "True Grit":





Am ajuns si la ultimul de pe lista - "Winter's Bone". Ca tot ziceam mai sus de surprize placute si aici am avut una. Habar n-aveam cine e John Hawkes pana sa vad filmul asta, care joaca rolul lui Teardrop, unchiul fetei ce-si cauta tatal disparut. Iar avem un rol de tip certat cu legea si iar un caracter destul de scary in aparenta, dar care contrar celor de la nominalizarile pe rol feminin vireaza de la rece absolut spre sentimente mai paterne pe durata filmului. Iar titularul rolului isi face excelent treaba in sensul asta.





That's all in ce priveste categoria asta. Revin la zone unde is ceva mai putin "neautorizat" ca aici data viitoare :) = cinematography

sâmbătă, 12 februarie 2011

Oscar 2011 - Music - Score



Asa cum am zis in final tura trecuta, raman pe linia audio si azi o sa incerc sa trec prin nominalizarile pentru coloana sonora. Si cum in general am intro-uri prea lungi si boring hai sa intru direct in subiect ...

John Powell are prima nominalizare anul asta, pentru "How to Train Your Dragon", dintr-o cariera de compozitor care a inceput pentru big screen tocmai in '97 cu "Face/Off". Si "Face/Off" cred ca si ramane cel mai bun din tot CV-ul, filmul ala avand dupa mine una din cele mai bune coloane sonore pe care le-am auzit intr-un action movie. "How to Train Your Dragon" nu suna rau deloc insa. Avem un score care se pliaza foarte bine in primul rand pe cadrul de desfasurare = viking world. Ca rezumat e un melanj intre epic sound, influente nordice si classic animation music care presupune linie melodica mai lenta in general (dar aici e "saltata" de primele doua din enumerare). Rezultatul e excelent dar totusi cred ca avem alt castigator aici. Am scris anul trecut in aprilie cred ca o intrare cat se poate de elocventa la care rezumatul ar fi ca "How to Train Your Dragon" e pe undeva in top 5 animatii in ce ma priveste. Iar pentru anul trecut cred ca e si in top 3 ca film. Si as vrea sincer sa ia un Oscar anul asta, dar la alta categorie unde il merita mai mult ca aici :)





Primul din cei doi mari favoriti pentru categoria asta e Hans Zimmer pentru "Inception". Pentru mine personal e subiectiv, si as vrea ca Oscarul sa ajunga aici ( si chiar are sanse :) ). Din pacate n-am cum sa ma gandesc la "Inception" fara sa ma gandesc la "Ubik" de P.K.Dick ( stiu stiu .. am tot zis-o :) , si probabil o s-o mai reiau cand ajung la best movie :) ). Iar prin extensie fondul sonor din "Inception" se potriveste extraordinar cu P.K.Dick. Pot sa fac o recomandare, daca e cineva amator de SF bun si are in vedere vreodata sa puna mana pe o carte de mentionatul (cred ca se aplica si la altele, nu doar la "Ubik"), try read it ascultand soundtrackul din "Inception". Singura problema ar fi de potrivit trackurile in functie de cat de alerte sau lente sunt pe pasaje :) Eu nu pot sa descriu in cuvinte la ora la care scriu cred complet ce vreau sa zic, dar daca cineva incearca o sa se prinda. Pe scurt, si aplicat evident (si) la film, e coloana sonora care din punctul meu de vedere contribuie cel mai mult la feeling. Dar inca o data, e un pdv al unui fan declarat al genului de SF prezent aici :). Pe langa asta trebuie sa zic ca o serie de trackuri de aici compozitional dupa mine sunt o bijuterie. E ceva tipic Hans Zimmer. Mai jos am ales trackul de final ca exemplu. Daca il asculti cu atentie poti sa observi ca l-ai putea imparti intr-o serie de cateva trackuri distincte care se suprapun, cu puncte de start diferite. Fiecare are o linie melodica in looping (repetitie) si variaza numai pe parte de tonalitate in mare. Iar tot spilul e cum sunt combinate ca volum. Mi se pare absolut demential rezultatul ca efect avand in vedere ca tehnica nu e extraordinar de complicata la prima vedere (dar na .. nu-s expert). Aceeasi chestie se poate auzi si in tema de pe DaVinci Code tot de Zimmer - "Chevaliers de Sangreal" - acolo e chiar mai evident, sunt doar vreo 3-4 trackuri distincte in cel final (in caz ca inca nu-i clar despre ce vorbesc a se asculta "The Bell" de Mike Oldfield - e aproape ca un mic tutorial pentru tehnica de compozitie). Ok, prea multa vorba, mai bine :) ... :





Alexandre Desplat pentru "The King's Speech" mi se pare cea mai slaba nominalizare aici. Dupa mine e departe de restul de patru, desi n-as putea sa zic ca nu e in ton cu filmul = pastreaza o nuanta relativa sobra, nu foarte spectaculoasa, muzica care nu trebuie sa iasa foarte mult in evidenta. Ce mi se pare mai aiurea e ca Desplat, care mie a inceput sa-mi placa de la un timp (chiar daca mi se pare ca merge in ritm de una calda, una rece) a avut un soundtrack mult mai bun in "The Ghost Writer" anul trecut. Si a si fost nominalizat pe ici pe colo parca pentru compozitia de acolo. Mai multe nu prea am ce sa zic. Sonorul :





A. R. Rahman returns cu "127 Hours" dupa succesul cu "Slumdog Millionaire". Nu avem un soundtrack atat de bun ca acum doi ani - cand a fost exceptional, dar e bun. Am zis-o si in intrarea de pe blog despre film. Contribuie destul de mult la feeling, in special pe partea de tensiune. Dupa mine e pacat ca omul asta se pare ca nu prea compune pentru altcineva in afara de Danny Boyle ca regizor, in rest avand doar Bollywood movies in CV. Daca dupa "Slumdog Millionaire" n-a fost poate destul de clar ca se poate disocia de lalaiala indiana in ce compune, poate acu' o fi. As vrea sa-l mai aud si prin alte filme.





Si am ajuns si la ultima nominalizare - Trent Reznor (aka Nine Inch Nails) & Atticus Ross pentru "The Social Network". De Atticus Ross n-am mai auzit pana acum, dar ce e interesant e ca Trent Reznor e la primul film. A mai compus muzica de film si chiar si video games dar cel putin dupa IMDb nu mai are la activ nici o productie de cinema - lung metraj - pentru care sa fie titular pe post de compozitor. Cu toate astea, "The Social Network" cred ca are cele mai multe sanse anul asta la Oscar - cam 50.1% fata de 49.9% pentru "Inception" ( desi sper sa se inverseze cumva procentul pana la premii :) ). Daca ar fi totusi sa fiu cat de obiectiv si impartial pot, si eu cred ca as da Oscarul tot aici. Zimmer e bun pentru "Inception", si coloana sonora pentru mine cel putin da mai multa atmosfera filmului acolo decat aici. Dar asta se intampla in mare parte si din cauza mixajului final - a se vedea intrarea trecuta de pe blog. Mai exact sound mixingul din "Inception" pune in evidenta/trage in sus soundtrackul, pe cand in "The Social Network" incearca sa-l tina ceva mai discret. S-ar putea ca daca auzi soundtrackul separat de film sa ai surpriza sa nu iti aduci aminte sa fi auzit chiar toate bucatile cand ai vazut pelicula (desi au fost acolo). Chiar si asa reuseste sa contribuie multisor la aerul filmului. E un soundtrack lucrat in mare parte pe sintetizator, chestie care nu prea mai e mainstream/intalnita asa des de multisor. As putea zice chiar ca e cel mai bun soundtrack bazat pe sintetizator - electronic processed music de la Brad Fiedel incoace (desi evident nu e acelasi stil). Ca paranteza, pentru cine nu stie cine e Brad Fiedel (din pacate retras - avand in vedere ca asa cum am zis genul asta de coloana sonora nu se mai practica) e compozitorul cu care a lucrat James Cameron (pe vremea cand facea filme ceva mai putin albastre) = "Terminator" 1 si 2, "True Lies", "The Serpent and the Rainbow", "Fright Night", etc (ultimele doua n-au legatura cu Cameron dar sunt de referinta ca score). Revenind la "The Social Network" ...





Inchei cu mentiunea ca habar n-am cat o sa reziste linkurile de mai sus pe YouTube (copyright issues evident) - deocamdata merg. Data viitoare o sa incerc sa scriu vreo doua cuvinte despre supporting actors cred ...

marți, 8 februarie 2011

Oscar 2011 - Sound Categories



Pana anul trecut eram foarte mandru de mine ca de nu mai stiu cand am reusit sa nimeresc castigatorii la macar una daca nu ambele din categoriile intre care multa lume nici nu stie care-i diferenta - sound editing si sound mixing. Pana anul trecut .. cand am dato-n bara complet. In consecinta anul asta o sa incerc sa vin cu o descriere din surse mai avizate pe langa aprecierile proprii, multumita in special unui grupulet de indivizi care au un site dedicat pentru "behind the scenes" in ce priveste sunetul in filme - SoundWorks Collection.

Dar inainte sa trec la nominalizari, hai sa mai recapitulez inca o data pe scurt ce-i cu sound editing si ce-i cu sound mixing. Prima categorie se refera la efecte sonore in special. Mai exact inregistrarea si prelucrarea sunetului din film sau gasirea de surse externe si preluarea de sample-uri pentru ce lipseste. Sound mixing presupune obtinerea trackului final, adica aducerea materialului live recorded + ce rezulta din munca de sound editing + coloana sonora, intr-o forma finala pentru urechea spectatorului. Desi suna aproape fix pe dos decat varianta engleza, cele doua categorii ar putea fi traduse ca efecte sonore (sau sunet pur si simplu) pentru sound editing si respectiv montaj sunet pentru sound mixing. In general, desi diferite, evident e destula legatura intre ele incat sa apara nominalizari comune. Sa vedem cum sta situatia anul asta ...

"Inception" are nominalizari la ambele categorii. La Sound Editing e destul de greu de zis anul asta. Avem o diversitate de efecte aici de la sursa care le produce pana la locatii, propagare sunet, chiar .. "time flow" effects pe sunet, etc. Daca ar fi sa merg pe impresia generala as putea zice ca e titlul favorit aici (si probabil asa si e), dar totusi preferintele mele merg in alta parte. La Sound Mixing e mai simplu. Aici sunt destul de sigur ca prinde Oscarul si dupa mine il si merita. Ar avea poate un singur rival pe categoria asta dar trackul final de sunet obtinut cred ca e unul din cele mai bune care le-am auzit in ultimii ani (nu chiar la nivelul la care a fost "Slumdog Millionare" dar oricum). E lucrat in asa fel incat sa simti si coloana sonora (care aduce mult la feeling), sa te izbeasca si cateva efecte la momentul oportun in urechi, si sa ai si partea de voice accentuata acolo unde e nevoie (ma rog, ce bat eu campii aici ar trebui sa fie regula generala pentru toate trackurile de sound :) dar in cazul asta chiar iese). Mai bine las clipul urmator sa dea detalii ( sorry, asta se pare ca nu vrea embedded, dar din ce e disponibil e probabil cel mai complet pentru sunetul de aici, so .. probabil merita un click in plus :) ):





"The King's Speech" are nominalizare doar pe partea de Sound Mixing, si cred ca pe categoria asta e cel mai aproape de "Inception", si poate chiar cu ceva sanse. La prima vedere nu pare cine stie ce, dar e un film care are ca obiectiv printre punctele principale sa prinda deficientele de vorbire ale lui George al VI-lea. Iar daca Colin Firth a facut o treaba destul de buna la capitolul balbaiala ca sa mai fie nevoie si de sound editing pentru asta, de obtinut ceva care sa prinda la urechile spectatorului e alta poveste. Iar tehnic vorbind eu cred ca modul cum e mixat trackul final e cea mai buna parte din film. Chiar si asa parca totusi nu-i suficient sa treaca peste "Inception". Din pacate n-am gasit nici un clip de la SoundWorks aici pentru mai multe detalii, dar am dat peste ceva destul de interesant. Numai ca cere auz distributiv si e si un big spoiler :) O comparatie intre discursul final din film si cel real - inca o chestie care adauga puncte la mixing = obtinere de replica cat de cat autentica (varianta din clip e trackul complet cu alternantele de coloana sonora si volum in functie de pe unde se pe plimba camera):





Despre "Salt" am vrut sa scriu asta vara cand l-am vazut .. inainte sa-l vad = il aveam ca intrare de principiu pt. blog in saptamana respectiva. N-am mai scris. Am cautat alternativa. Pentru ca dupa mine e cel mai slab film al lui Phillip Noyce ("The Quiet American", "The Bone Collector", "Clear and Present Danger", "Patriot Games", "The Saint", etc). Pe undeva pe la jumatate m-am prins de final, care mai lasa si loc de ceva continuare daca imi aduc bine aminte ca sa nu fie chiar final. Mai multe detalii despre subiect in clipul de mai jos. Are un oarecare aer de Cold War spy thriller, cum se faceau pe vremuri, dar e departe de cele mai bune titluri din zona asta. Revenind la Sound Mixing, unde are nominalizare, nu prea vad nimic extraordinar. E un film cu multa actiune si mixul cere lucru intr-adevar, dar dupa mine nu trece de ce avem in mod curent pe genul asta.





"The Social Network" are o nominalizare la Sound Mixing, care probabil pare cam la fel de neasteptata ca si "King's Speech". Totusi in povestea Facebook mixul final parca nu imi suna chiar asa de convingator. Da, avem o gramada de dialog, avem cateva scene cu background sonor zgomotos, dar rezultatul nu e ceva extraordinar. In plus, sincer sa fiu mixul final beneficiaza din plin aici de calitatea coloanei sonore (despre care o sa vorbesc tura viitoare) dar cam cum se si zice la un anumit punct in clipul urmator, la un moment dat sunetul se cam pierde din atentie, si se pierde si coloana sonora cu el.





"Tron: Legacy" e o nominalizare interesanta la Sound Editing, mai ales avand in vedere ca n-a prins VFX. Se pare ca s-a considerat ca la efecte audio sta mai bine. N-as putea zice ca e slab. Avem partea de voci robotizate + o gramada de pre-recordings prelucrate pentru efecte de la vehicule la explozii samd + ADR Automated Dialog Replacement = ca un dubbing/re-recording dupa filmare peste vocea originala, dupa cum zice clipul urmator. Si aici coloana sonora aduce mult la trackul final, si sincer mi-a parut rau ca n-am vazut Daft Punk printre nominalizatii de acolo, dar categoria de care vorbim aici nu e Sound Mixing ca sa taie din valoare. Poate sunt si un pic subiectiv avand in vedere ca mi-a placut filmul (facand abstractie de tot IT backgroundul care il am). Totusi, dupa cum ziceam la inceput, anul asta concurenta e destul de mare pe Sound Editing, si Tron cred ca pica pe undeva pe la mijloc.





"Toy Story 3" are o nominalizare pe Sound Editing. "Toy Story 3" e motivul pentru care eu duc un mic boicot anul asta si n-o sa scriu despre Best Animation, deci mai multe despre subiect alta data ca acum n-am chef. Ca efecte sonore totdeauna am fost de parere ca animatiile ar trebui plasate intr-o categorie speciala pentru ca e cu totul un alt nivel. Aici procentul din ce tine de sunet si vine din activitate de Sound Editing e covarsitor. Nu exista live recording asa cum ai intr-o scena dintr-un film normal. Dar cum ziceam, anul asta am o problema cu "Toy Story 3" :) deci n-o sa incep sa-l laud. Iar daca acum 2 ani "Wall-E" n-a luat Oscarul aici (chestie care mie mi s-a parut una din cele mai mari surprize pentru Oscar ever) nu prea vad sa se intample altfel anul asta...





La "True Grit" n-am prea multe de zis. Are nominalizari pe ambele categorii - si Sound Editing si Sound Mixing, dar ma indoiesc ca are sanse la vreuna. Pentru prima avem efectele uzuale pentru un western de la focuri de arma pana la tropait de cal. O secventa scurta se poate vedea/auzi si in clipul de mai jos (din pacate si aici e lipsa o intrare in detaliu de la SoundWorks). Ok, dar nespectaculos. Ca mix final suna foarte bine dar din nou avem aceeasi problema ca la "The Social Network". Cred ca e un castig marisor din efectiv ce se aude in coloana sonora (care nici macar n-a fost nominalizata), si mai putin din modul de integrare.





Si am ajuns si la ultimul titlu din lista asta lunga - "Unstoppable". Se pare ca dupa ce Tony Scott (care din punctul meu de vedere e printre cei mai buni action movie directors la momentul de fata) a cam dato-n bara cu remakeul la "Pelham 123", a schimbat macazul dar nu foarte departe - de la metrou, la suprafata. Alt film, alte trenuri, acelasi Denzel. Nu m-am dat niciodata in vant prea tare dupa filme "catastrofa" ca sa gasesc un termen rezonabil (= eruptii de vulcan, explozii in tuneluri, sfarsitul lumii la anul, etc.). Nici dupa filme based on real cases. Iar asta de fata le combina pe ambele = povestea unui tren cu substante total nesanatoase scapat de sub control. Dar spre surprinderea mea e acceptabil cu toata cantitatea de cheesy lines specifica, in doua cuvinte: adrenaline rush ! (cam ca un "Speed" pe sine). Si ghici ce mi se pare ca are una din cele mai importante contributii la asta - the sound effects. Nu e cine stie ce variatie, in mare avem sunete de tren peste sunete de tren, scrasnete, macazuri, sirene, etc. Dar is lucrate foarte fain in opinia mea = evident nu e doar live recording (cred ca e cea mai mica parte de altfel). Daca ar fi dupa mine, Oscarul s-ar duce aici pentru Sound Editing, dar "Inception" e destul de tare pe partea asta totusi. We'll see...





Tura viitoare - soundtrack section ...

vineri, 4 februarie 2011

Oscar 2011 - Art Direction



Nu prea am chef de scris ... Am de furca cu niste "liver issues" mai vechi zilele astea se pare (nu, nu-i excesul de vodka, m-am lasat) si probabil ar trebui sa dorm (introul asta ar trebui sa functioneze si ca scuza pentru calitatea postarii in caz ca nu-i clar :-p). Da' mi-am cam facut planul pentru cate categorii pot sa acopar anul asta (cumva ori am reusit eu sa vad prea multe filme in vacanta de iarna, ori n-au fost ei prea flexibili in nominalizari), si se pare ca daca vreau musai sa scriu despre toate tre' s-o fac macar de doua ori pe saptamana. Sa vedem daca iese ...

Deci, daca pentru tura trecuta presupun ca VFX e destul de clar la ce se refera, la Art Direction poate ar fi cazul sa dau vreo doua detalii in plus. Art Direction = Production Design + Set Decoration - e o categorie de 2 in 1 cum ar veni. Production Design se refera la partea de aspect general vizual pentru un film si implica cam tot plecand de la locatiile de filmare pana la concept art facut pe hartie legat de cum ar trebui sa arate o scena. Din ce stiu eu, si sper ca nu bat campii prea tare, in general production designerul "functioneaza" ca legatura intre regizor, sau mai exact .. viziunea regizorului si ce-am zis mai sus, adica punere in practica + chiar si in alte departamente cum ar vfx, costume, etc spre exemplu. In sensul de coordonare pentru ca partea de look & feel a filmului sa n-o ia haisa din cauza ca responsabilii cu efectele au visat extraterestri verzi iar regizorul vrea albastri. Set Decoration presupune efectiv constructia scenografica a cadrului/locatiei de filmare = decoruri, recuzita, etc si evident e in stransa legatura sau subordonare mai bine zis cu partea de Production Design. N-am mai scris chestiile astea si anii trecuti ? ... Hmmm... nu mai stiu, in fine ... sa trec la nominalizari ...

"Alice in Wonderland" - daca la efecte am zis ca sta bine, cel putin dupa mine la art direction nu prea. Mi s-a parut excesiv de colorat si nici foarte unitar ca look chiar si pentru un film de Tim Burton (oare de ce nu ma mira ca e acelasi production designer ca la "Avatar"). Ma rog, cum am zis si data trecuta, si partea asta e cam in acelasi ton semi-haotic prin care subiectul se cam pierde. Na, ideea ca Alice is back to Wonderland ca sa o salveze de regina de cupa e acolo cam tot timpul, dar parca ar trebui cumva si scris intr-un colt de ecran chestia asta ca sa fii sigur ca nu uiti. La partea de set decoration treaba s-a facut in special on pc, deci cam tot intra la sectiunea de vfx ... Un clip cu una din putinele scene care mai are (poate) si ceva recuzita reala:





"Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1" - e fix pe dos ca Alice. Daca la VFX statea prost aici cred ca sta chiar bine. Si asta cred ca in principal din cauza ca au pastrat aceeasi echipa pentru Art Direction de la primul HP pana la ultimul. Si se poate observa ca in mare toata seria are vizual cam acelasi look & feel, cu ceva variatii date de imagine (unde din pacate n-au pastrat cel mai bun om). Se pastreaza acelasi ton intunecat la nivel de compunere a scenelor si partea de tensiune mai e completata si de locatiile alese, care adauga si destula variatie. Daca stau si ma gandesc partea de Art Direction cred ca e cel mai bun aspect din ultimul Potter. Dar are un concurent serios la categoria asta. Poate Part 2 prinde Oscarul daca mentine linia. Pana atunci un clip care zice ce-i cu "Deathly Hallows" din titlu si ne plimba un pic prin settingurile din HP al 7-lea:





"Inception" e concurenta serioasa de care ziceam mai sus si favoritul pentru Oscar aici dupa mine. Pe masura ce mai revad secvente din film parca imi vine sa zic mai multe iar, dar am mai scris o data, si cred ca o sa o las mai multe comentarii pentru ultima intrare Oscar related :) Mai la subiect, ca parte de scenografie e o simplitate in general care te tine pe bucata de real si se ajuta de efecte ca sa treaca dincolo. Iar la asta contribuie si locatiile - o diversitate care prinde extrem de bine si ca idee de fond de "totul e posibil intr-un vis". De la outdoor la indoor, de la soare la zapada, etc. Partea asta se vede si in clipul urmator.





"The King's Speech" a prins o droaie de nominalizari anul asta, dar nu stiu cate o sa se si concretizeze. E un film care se invarte ca subiect in jurul primilor ani ca monarh ai regelui George VI al Marii Britanii. Respectivul se pare ca a avut serioase probleme in ce priveste exprimarea verbala - sau mai exact se balbaia, urmand o terapie pentru o perioada destul de lunga cu ajutorul unui fost actor de teatru australian - zona pe care e axat si filmul. Mai multe legat de subiect, in intrari viitoare. In ce priveste partea de Art Direction l-as pune la acelasi nivel cu Alice dar nu din cauza ca nu-mi place rezultatul ci din cauza ca mi se pare mult prea comun. Da, avem ce si-a propus, e surprinsa bine perioada de prima parte a secolului XX, dar nu e primul film care face asta, si nici nu as putea spune ca o face intr-un mod deosebit. Imi vine in minte "Atonement" acum care a fost de asemeni nominalizat pentru categoria asta acum cativa ani si nu e foarte departe, ca si multe multe alte filme UK made. Au experienta in zona asta. Dar .. cum am zis, tocmai asta face ca lookul final sa se piarda printre altele. In plus filmul e axat cred 90% pe scene de interior, ceea ce scade iar un pic valoarea comparativ cu restul (mai putin Alice ...). O idee privind decorurile si ambianta perioadei in clipul urmator:





"True Grit" dupa mine e pe undeva intre "King's Speech" si "Harry Potter" ca Art Direction. Nu ma mai lungesc foarte mult cu detalii despre film - e un western despre care am scris acum cam o luna in urma pe blog. O sa mai revin probabil pe la ultima categorie cu aprecieri mai generale. Avand in vedere genul avem cam aceeasi caracteristica de la "King's Speech" = de a da un aer cat mai fidel cu o perioada trecuta, probabil un final de secol XIX aici, dar cu ceva in plus - avem scene multisoare la exterior. N-avem atata diversitate ca in Potter sau Inception dar oricum sunt si scene de noapte si de zi, si de padure si de pestera, si de campie = trecem prin destul de mult din relieful vestului salbatic :). Cam cum s-a reusit redarea atmosferei din perioada respectiva si la nivel de old west town .. see below:





Tura viitoare .. cred ca iau o pauza de la vizual si trec la sound ;)

miercuri, 2 februarie 2011

Oscar 2011 - VFX



O sa incep cu sectiunea de efecte vizuale, avand in vedere ca imi e un pic mai proaspata in minte. Aveam de gand de fapt sa scriu un post combinat cu art direction, dar n-am timp de ambele acum. Si-asa ... cred ca mai mult o sa incerc anul asta sa las o serie de clipuri sa "vorbeasca" in locul meu (oricum sunt mai avizate decat subsemnatul).

Primul titlu pe lista de nominalizari aici (care e ca intotdeauna alfabetica) e "Alice in Wonderland". Daca ar fi sa fac un top pentru favoriti la categoria asta probabil ar fi pe locul 2, adica ceva sanse ar avea. Problema la filmul asta e ca efectele care practic reprezinta cam 80-90% din ce se vede pe ecran sunt in ton cu stilul "haotic" specific lui Tim Burton - care nu stiu cum e pentru altii dar pe mine ma cam calca pe nervi uneori (doar uneori). "Alice in Wonderland" cred ca era subiectul perfect dintotdeauna pentru omul asta prin natura povestii/contextului avand in vedere ce stil regizoral are, iar rezultatul a iesit fix cum m-am asteptat. Pe scurt - cam exagerat de imprastiat in afara liniei principale a subiectului care se cam pierde. Dar mai mult despre asta data viitoare, ca acum n-am timp. Efectele desi tehnic au meritul de a sustine cam tot filmul dupa cum ziceam, nu stiu daca in final nu il fac cumva mai greu de urmarit. Ma rog, poate depinde si de gust ... Revenind la observatii mai obiective, majoritatea peliculei a fost turnata in studio si mai exact computer generated. Mai multe despre asta in clipul urmator:





"Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1" .. cred ca a cam lasat efectele pentru Part 2. Mi se pare destul de slab pe partea asta, nu ca mi s-ar fi parut vreunul din serie prea grozav. In plus si ca film e probabil printre cele mai slabe din toate HP-urile. Si evident sufera de aceeasi problema ca si restul. N-am nimic cu autoarea cartilor dar e clar de la o posta ca habar n-avea ce o sa scrie in volumul 7 cand a inceput volumul 1. N-ar fi o problema daca am avea de-a face cu o serie de gen Poirot by Agatha Christie unde in afara de personaj altceva nu prea mai conteaza ca legatura intre carti. Dar in cazul Potter, e fix invers, se vrea cu tot dinadinsul sa avem o saga telenovelistica de la episodul 1 pana la ultimul. Si evident ca in orice script in care autorul habar n-are ce o sa scrie peste doua episoade, asa de firava e constructia si aici. In fiecare Potter apar tot felul de elemente care in teorie is din mosi-stramosi in poveste dar pana la episodul x au fost tinute la secret. Aici e vorba de "the Deathly Hallows" in jurul carora se invarte subiectul. Dar ... parca vorbeam de efecte nu ? Mda, numai ca la efecte prea multe n-am de zis, si nici Academia Americana nu cred c-o sa aiba. E o urmarire aeriana in start (pe care n-am gasit-o pe YouTube s-o dau de exemplu), ceva animatie care prinde chiar ok acolo unde e (dar nu stiu daca asta conteaza ca efecte), si in rest aruncaturile uzuale de fulgere din bagheta + goblinii a la Gollum, care pot fi observate si in ce urmeaza:





"Hereafter" ... hai sa mai scriu o data ... Acuma sper ca e clar. Nu ? Atunci -> ... E ultimul film al lui Eastwood si ca film e ok. Pe scurt e o drama cu ceva romance pe final centrata pe ideea de "ce se intampla dupa ce muti domiciliul in subteran". Sau mai exact pe perceptia celor vii asupra subiectului dintre "". Ca film, mai zic o data ca sa nu fiu inteles gresit, e in regula daca esti in the mood for a slow-paced drama (desi pt. afterlife subject personal mai pe gustul meu ar fi ceva de genul "The Jacket"), dar ... n-are efecte ! Sau na ... are ... o scena/secventa de inceput in care un tsunami matura o plaja intreaga si ce mai urmeaza dupa. Secventa care e intr-adevar lucrata fain si e destul de "immersive" la propriu pt. privitor, dar ... totusi .. parca nu e de nominalizare. Si is destul de convins ca pana si echipa din spate probabil e mai mult decat multumita cu atata si constienta ca sanse la mai mult cam nexam> Din pacate (sau din fericire) n-am cum sa dau un spoiler cu unicul efect de amploare din film = tsunamiul , pentru ca n-am gasit clip .. asa ca o sa ma rezum la trailer:





Despre "Inception" am mai scris prin august trecut, deci n-o sa ma mai lungesc aici ca la restul. In plus legat de "Inception" o sa mai fie de vorba destul pe la alte categorii :). Deci strict legat de topicul curent, aici cred ca o sa ajunga Oscarul. In afara faptului ca ajuta efectiv privitorul sa "intre" mai adanc in story (spre deosebire de "Alice" unde din cauza cromaticii in special iti mai vine sa inchizi si ochii cateodata), "Inception" e si destul de inovativ la capitolul VFX. Din toate cele 5 titluri cred ca are cele mai multe, de departe, elemente originale - vizual, nu neaparat ca tehnica, care nu le-am mai prins prin alte parti. Mai elocvent poate e clipul urmator:





"Iron Man 2" n-aduce nici el ceva foarte original ca efecte. Cred ca primul "Iron Man" a stat mai bine la capitolul asta. Iar aici avem cam ce am avut si acolo in materie de efecte + ceva CGI nou. Despre film am scris pe blog in mai deci mai multe se pot gasi acolo. Cam atat cred ca e suficient, mai mult nu prea merita de comentat ... a, si un clip:





Back next time cu Art Direction ;) ...